Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’emèrit podria ser un “respectable” senyor de la Guerra?

|

- Publicitat -

La monarquia espanyola torna a estar en un atzucac. En aquest cas, el motiu ha estat que s’ha destapat que la venda d’armes espanyoles als Emirats Àrabs “casualment” va augmentar l’any en què Juan Carlos I va arribar a Dubai.

Espanya va entrar en el rànquing de països europeus venedors d’armes als Emirats Units Àrabs, un país que està involucrat en la guerra de Iemen. Aquest conflicte bèl·lic és una guerra que confronta diferents bàndols entre els quals hi ha terroristes com Estat Islàmic i, per descomptat, molts interessos internacionals.

Publicitat

Un dels països fronterers que s’hi juga més precisament són els Emirats Units Àrabs, que volen aturar els rebels conformat pel seguidors del president els Houthis (moviment antisemita, sunnita i antiimperialistes) per mantenir el control de l’estret de Bab-el-Mandeb. A l’altre bàndol s’hi troba el Consell de Cooperació per als Estats Àrabs del Golf, que són capitalistes (i en el qual hi ha els Emirats Units Àrabs). A més a més, també hi ha altres bàndols.

En definitiva, es disputen una zona amb especial interès geopolític, ja que permet l’exportació de petroli a l’Est. Iemen és un país molt ric en aquest combustible, i tenir-ne el control assegura la rendibilitat del negoci i establir un espai de seguretat.

Altres països també hi estan involucrats, encara que no oficialment, com Iran que veuen la Guerra de Iemen com la porta d’entrada per controlar un espai estratègic en l’àmbit geopolític i oposar-se als Emirats Units Àrabs. O bé els Estats Units d’Amèrica, que donen suport al govern de Iemen, per evitar que sigui un país en el qual el terrorisme islàmic pugui preparar atemptats, i “de passada” poder vendre armes i tenir control del petroli.

No se li escapa a ningú que actualment Juan Carlos I està “de visita turística” als Emirats Àrabs Units. Altres perspectives més agosarades podrien dir que ha fugit cametes ajudeu-me cap aquest estat, amb valors democràtics que poden ser debatuts. És obvi que l’emèrit ha establert una gran xarxa “d’amistats” en el país, que es podrien haver forjat en relacions econòmiques favorables per Espanya i els Emirats Àrabs Units.

Més concretament, com explica el mitjà Público, des del principi d’agost de 2020, i no ens equivoquem sota “el Gobierno més progressista de la història”, Espanya va incrementar exponencialment les relacions amb els Emirats fins a arribar a ser un dels cinc països subministradors de material militar. Per tant, podria haver subministrat armament al Consell de Cooperació per als Estats Àrabs del Golf.

Val a dir, però, que “els valors europeistes” estan molt ben representats en la llista de venedors d’armes als Emirats Àrabs Units, ja que Espanya només ha estat superada en nombre de material bèl·lic venut per França i Alemanya.

L’organització no governamental “Armes sota control” integrada per Intermón Oxfan, Greenpeace, Fundipau i Amnistia Internacional ha xifrat en 27,6 milions d’euros les exportacions autoritzades a Emirats Àrabs i que podrien haver enfortit l’amistat de Juan Carlos I amb Mohammed bin Zayed, príncep hereu d’Abu Dabi.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut