Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

L’avís de Comín al PSOE: “Ha d’estar ben preparat per tenir molts disgustos en moltes votacions al Congrés si no arriba a acords”

L'eurodiputat critica que ERC i Aragonès vulguin "aglutinar el procés de negociació quan constaten que Junts és determinant"

|

- Publicitat -

L’eurodiputat de JxCat Toni Comín s’ha mostrat molt crític amb ERC i amb el president Pere Aragonès perquè considera que volen “aglutinar el procés de negociació quan constaten que Junts és determinant”. En una entrevista al diari ‘Ara’, Comín diu que “l’inquieta” la proposta d’Aragonès a TV3, en què va convidar Junts i la CUP a participar de la taula del diàleg. A parer de Comín la iniciativa “no té sentit” perquè “cadascú posa condicions diferents” a les taules de negociació amb el PSOE.

A més, Comín avisa que “no té cap consistència lògica” dir que per assolir l’amnistia s’havia de passar pels indults. “Es podia haver fet abans, quan els vots necessaris eren els d’un altre partit”, apunta fent referència a ERC i l’anterior legislatura. “No van posar aquest preu i no hi va haver amnistia”, assegura Comín. Igualment, ha retret que ERC “va voler negociar en exclusiva amb el PSOE i va posar com a condició que no tingués cap diàleg estable amb Junts”.

Publicitat

Retorn a Catalunya

Pel que fa a la seva tornada de l’exili, Comín confia poder tornar a Catalunya “potser la primavera vinent”, però en tot cas diu que ell i Puigdemont ho volen fer tan bon punt tinguin “l’oportunitat de tornar en llibertat”. “Vam dir que només tornaríem en llibertat i sense haver de fer cap renúncia política a canvi”, avisa, remarcant que Junts no renuncia a la unilateralitat.

“L’actor que està negociant, mentre ho fa, no està actuant unilateralment, però no està a les nostres mans, com a Junts, renunciar o no a la unilateralitat”, assegura. Segons recorda Comín, la formació “sempre” ha dit que “un referèndum acordat pot substituir l’1-O” i per tant, ara, “s’està donant l’oportunitat d’explorar aquest referèndum acordat”.

Et pot interessar  Aragonès: "El projecte de Salvador Illa és Espanya i el projecte de Carles Puigdemont és Puigdemont"

Avís al PSOE

Tanmateix, Comín adverteix al PSOE que “ha d’estar ben preparat per tenir molts disgustos en moltes votacions al Congrés si no arriba a acords” amb Junts. “No hi ha cap obligació d’aprovar-li res, ni pressupostos, ni decrets, ni lleis, si en aquests mesos no s’avança”, afirma, augurant “una legislatura difícil, amb negociacions dures”.

“Si el PSOE és capaç d’arribar a acords amb nosaltres i complir-los, es garantirà la governabilitat. Si no és així, no”, constata. Per altra banda, Comín no descarta que les reunions entre el PSOE i Junts puguin ser pròximament a Suïssa -com va apuntar Pedro Sánchez- i destaca que van acordar que “no es donarien detalls” sobre el mediador i que només hi hauria una part pública del procés “quan arribi el moment”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut