Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

[Vídeo] L’avís d’Aragonès a Pedro Sánchez: “La gestió de l’espionatge dinamita la via del diàleg”

El president del Govern no tanca la porta, de moment, a “reconstruir una confiança mínima” per “reprendre la negociació”

Agències 04/05/2022
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva intervenció en la jornada inaugural de les Jornades del Cercle d'Economia. Data de publicació: dimecres 04 de maig del 2022, 16:07 Localització: Barcelona Autor: Lluís Sibils

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que la gestió del cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, amb l’espionatge “està dinamitant” la via del diàleg i la negociació. Així ho ha advertit durant la conferència inaugural de les jornades del Cercle d’Economia, que aquest any tenen com a lema ‘El moment d’Europa. Esperança política, autonomia estratègica’.

Aragonès ha tornat a insistir a l’executiu espanyol que, si “es creu” el diàleg amb Catalunya, ha de “depurar responsabilitats” pel ‘Catalangate’. També ha acusat Sánchez d'”estar dinamitant” la via del diàleg per culpa de la seva gestió de l’espionatge.

El president ho ha constatat des del “dolor” de qui ha apostat per la negociació. Per això, Aragonès ha fet una “crida general”, dirigida a Madrid, per crear un “punt d’inflexió imprescindible” per “reconstruir una confiança mínima” amb el govern de l’Estat per “reprendre la negociació amb tota la força”. Així mateix, ha urgit Sánchez a “aclarir tots els dubtes i sospites” sobre qui ha ordenat l’espionatge de Pegasus, amb quina finalitat, i qui hi ha tingut accés.

Finalment, ha subratllat que el seu “compromís” amb la negociació és “granític”, però alhora ha constatat, des de la “decepció i la preocupació”, que la seva “implicació” no és “corresposta” per l’executiu espanyol.

Per la seva banda, el president del Cercle, Javier Faus, ha reclamat “unitat, pragmatisme i ‘realpolitik'” per afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna. Així mateix, ha demanat que la Generalitat “torni a la taula de negociació” per tornar a reclamar l’ampliació de l’aeroport del Prat. Faus també ha reclamat a Aragonès que “l’ambició del país” sigui “recuperar el lideratge econòmic” de l’Estat.