Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’Audiència espanyola justifica les destrosses de la Guàrdia Civil al pavelló de Sant Julià de Ramis l’1-O

El consistori sol·licitiva que l’Estat espanyol l’indemnitzés amb els 13.000 euros que va costar arreglar els desperfectes. La sentència culpa l’ajuntament per “haver posat les instal·lacions a disposició d’un procés electoral il·legal”

Agències 12/01/2021
Agents de la Guàrdia Civil rebentant la porta del col·legi electoral de Sant Julià de Ramis, l'1 d'octubre del 2017.

El jutjat central del contenciós administratiu número 7, amb seu a l’Audiència Nacional espanyola, rebutja que l’Estat indemnitzi amb 13.427,43 euros l’ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) per les destrosses al pavelló durant l’1-O. La sentència desestima el recurs interposat pel consistori i conclou que la Guàrdia Civil “no va actuar antijurídicament” perquè els agents de l’institut armat estaven “emparats per una resolució judicial que ordenava retirar tot el material relacionat amb el referèndum convocat il·legalment”. De fet, la resolució responsabilitza l’ajuntament dels desperfectes per haver posat les instal·lacions a disposició “d’un procés electoral il·legal”.

El recurs interposat per l’Ajuntament contra el Ministeri de Justícia per les destrosses que va fer la Guàrdia Civil al pavelló municipal durant l’1-O va arribar a judici el 2 de desembre passat. Era el segon contenciós presentat Sant Julià de Ramis per les destrosses al pavelló. En un primer moment, al gener del 2018, l’Ajuntament va presentar una reclamació patrimonial davant el Ministeri de Justícia, demanant-li els 13.427 euros que va costar arreglar els desperfectes.

Després de mig any de no rebre resposta, el consistori va presentar un primer contenciós. Aquest, però, va decaure, perquè s’articulava al voltant del silenci administratiu. I just després d’interposar-lo, el Ministeri va respondre dient que rebutjava la reclamació.

Per això, Sant Julià de Ramis va tornar a recórrer al contenciós. Aquest cop, reclamant formalment els més de 13.000 euros. Ara, el jutjat central contenciós administratiu 7, amb seu a l’Audiència Nacional, desestima el recurs interposat per l’ajuntament.

L’alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, ha criticat la sentència a través de Twitter: “Una nova injustícia de la ‘justícia espanyola’ avala les destrosses al pavelló per part de la Guàrdia Civil”.