Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’Audiència de Barcelona unifica les causes de l’1-O a petició dels exalts càrrecs de la Generalitat

|

- Publicitat -

L’Audiència de Barcelona ha resolt unificar les causes judicials de l’1-O que instrueixen els jutjats 18 i 13 de Barcelona i ha ordenat que les gestioni aquest últim, donant la raó als ex alts càrrecs del Govern que ho havien sol·licitat. El jutjat 13 va obrir la primera causa a principis del 2017, que va derivar en el judici al Tribunal Suprem per l’1-O, mentre que els exdirigents polítics no aforats van seguir allà. La Fiscalia s’oposava a la unificació de les dues causes, però l’Audiència ha apreciat “l’existència de supòsits de connexió” entre els delictes investigats en ambdós procediments, per la qual cosa ha estimat el recurs i ha ordenat la unificació.

La causa que instrueix el jutjat 18 investiga el suposat desviament fraudulent de fons públics per internacionalitzar el procés independentista entre el 2011 i el 2017 mitjançant 11 contractes d’informes o treballs acadèmics que el Tribunal de Comptes i la fiscalia consideren arbitraris i fora de les competències de la Generalitat. Entre la desena d’investigats destaquen l’exconseller Raül Romeva i altres ex alts càrrecs com Roger Albinyana, Gerard Figueras, Albert Royo, Aleix Villatoro, Teresa Prohias o Víctor Cullell.

Publicitat

D’altra banda, a Instrucció 13 s’investiga específicament l’organització del referèndum de l’1-O. Villatoro, Royo i Prohias estan investigats als dos jutjats, i alguns dels fets són molt vinculats a l’1-O, la qual cosa ha motivat la unificació de les dues causes.

La decisió de l’Audiència permetrà una gestió més eficaç de les causes judicials i agilitzarà el procés, ja que s’haurà de coordinar menys entre els dos jutjats. La unificació també permetrà una millor comprensió dels fets investigats, ja que són interrelacionats i estan estretament vinculats.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó
Publicitat

Opinió

Minut a Minut