Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’Assemblea presenta la querella per l’espionatge als cinc membres de l’entitat, assenyalant al CNI

|

- Publicitat -

L’ANC ha presentat la querella al Jutjat d’Instrucció 32 de Barcelona per denunciar la vulneració de la intimitat i altres drets fonamentals de la presidenta, Elisenda Paluzie, i cinc membres de l’entitat amb Pegasus, entre els quals l’expresident Jordi Sànchez. Les infeccions als seus mòbils es van produir entre el 2017 i el 2020. L’objectiu de la querella és demanar al jutjat que ordeni les diligències i actuacions necessàries per esbrinar qui hi ha al darrere dels fets. La defensa, per l’advocat Toni Abat i Ninet, creu que els autors podrien ser membres dels poders públics de l’Estat. Concretament, apunten a membres del CNI o alguna divisió específica de les forces de seguretat de l’Estat, com la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

L’advocat ha explicat que la querella denuncia la vulneració de drets fonamentals, com la vulneració del dret a la intimitat o del dret d’associació. En el primer cas, les proves evidencien que s’ha utilitzat el ‘software’ per accedir amissatges, documents i comentaris privats dels afectats. Això pot constituir un o diversos delictes, tipificats a l’article 197 del Codi Penal.

Publicitat

La utilització del programa d’espionatge “contra ciutadans escollits pel fet de tenir unes idees polítiques concretes i per ser membres d’organitzacions de la societat civil per aconseguir els seus objectius polítics legítims” té “un caràcter antidemocràtic i il·legítim”, apunta l’advocat. I alerta que implicaria “una flagrant vulneració del dret fonamental a la intimitat, establert a l’article de la Constitució Espanyola i que desenvolupa le llei orgànica 1/1982”.

Els membres de l’ANC infectats amb Pegasus són Paluzie, amb quatre atacs i una infecció provada entre el 2019 i 2020; l’expresident de l’entitat, Jordi Sánchez (26 atacs entre 2015 i 2017 i quatre infeccions provades), i els secretaris nacionals Sònia Urpí (dos atacs amb SMS el 2020 i una infecció provada) i Arià Bayé (un SMS el 2020); i el membre de base de l’entitat Jordi Domingo (víctima via WhatsApp el 2019)

Et pot interessar  L'ANC celebra la consulta interna sobre la polèmica llista cívica
Publicitat

Opinió

Minut a Minut