Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’ANC veu “decebedor” que no hi hagi hagut un “esforç més gran” dels independentistes per acordar els pressupostos

Òmnium reivindica un cop més la unitat per avançar en el procés

Agències 22/11/2021

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha mostrat la seva “decepció” pel fet que no hi hagi hagut un “esforç més gran” per part de tots els partits independentistes “sense excepcions” per acordar els pressupostos i utilitzar-los com a “palanca de canvi per avançar en el procés d’autodeterminació”.

En declaracions als periodistes a les portes del TSJC per donar suport al diputat de la CUP Pau Juvillà, Paluzie ha lamentat aquesta “incapacitat” dels partits independentista, i ha avisat que totes les nacions sense estat “n’esperen molt” del partits perquè el procés “culmini bé”. Molt menys explícit ha estat Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, que s’ha limitat a reivindicar un cop més la unitat.

Paluzie ha subratllat que a Catalunya la repressió “no cessa”, i ha recordat que aquesta setmana justament també declara l’exconseller Raül Romeva i altres per l’acció exterior de la Generalitat. En aquest punt, ha constatat que “mentre aquesta repressió continua ara hi ha un nou episodi d’incapacitat de la majoria independentista”.

Ha assegurat que l’ACN ha intentat ser “molt respectuosa amb les negociacions”, i ha considerat que no els pertoca “interferir” i que se’ls pogués veure com un agent “partidista que defensés una posició o una altra”. Així les coses, ha lamentat la trencadissa i la “incapacitat d’arribar a consensos i de superar les diferències” per part dels partits independentistes.

“És decebedor que es produeixin aquest tipus de trencadisses, que tornaran a obrir ferides o no ajuden a cicatritzar les existents”, ha insistit Paluzie, que ha assegurat que des de la societat civil seguiran insistint i treballant “malgrat la decepció que pot tenir en moments puntuals”.

Per la seva part, Jordi Cuixart, president d’Òmnium, ha celebrat la “transversalitat” que s’ha pogut veure a les portes del TSJC per donar suport a Pau Juvillà. “La repressió el que busca és dividí rel que lluiten. Si estem units estem vencent la repressió. És més important que mai que avui ho tinguem clar”, ha indicat.

Cuixart ha assegurat que a l’Estat no li fa nosa que hi hagi llaços grocs, sinó “demostrar que segueixen tenint poder. “Però saben que en realitat no en tenen, tenen la força però no tenen autoritat moral”, ha conclòs.

També ha subratllat que als tribunals ara no s’hi ha d’anar a defensar-se de res, sinó a “acusar l’Estat”. Al seu parer, els judicis han de ser “palanca de transformació democràtica”.