Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

L’ANC fa una passa endavant perquè Europa escolti l’independentisme

Paluzie demana una reunió al Comissari Europeu de Justícia després de fer-se pública la seva trobada amb SCC

Agències 20/12/2021
Pla mitjà de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a les portes del Tribunal Superior de Justícia. Imatge del 22 de novembre del 2021

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta al comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, per demanar-li una reunió després que s’hagi fet públic que es va trobar amb Societat Civil Catalana (SCC). Paluzie s’ofereix a Reynders per explicar-li el seu punt de vista del “moviment pacífic i democràtic” per la independència de Catalunya, denunciar les “accions repressives” de les autoritats espanyoles i aportar “informació real” sobre els beneficis del sistema d’immersió lingüística a l’escola catalana.

L’Assemblea recorda que la seva entitat, a diferència de SCC, sí que està inscrita al registre de transparència de la UE. Així mateix, Paluzie argumenta que ja és hora que s’escolti l’independentisme i lamenta que no s’han fet reunions entre la Comissió Europea i representants de la societat civil catalana des del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

En la carta, Paluzie recorda al comissari els missatges de preocupació de diversos organismes i ONG internacionals davant la “violència policial desproporcionada” de l’estat espanyol contra activistes pacífics, i la “persecució judicial” de líders civils i polítics catalans, així com d’activistes i càrrecs públics. A més, assenyala que Jordi Sànchez, l’expresident de l’Assemblea, va ser empresonat per convocar mobilitzacions pacífiques; i que l’expresidenta de l’organització i després presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va ser empresonada per permetre un debat a la cambra catalana sobre el referèndum d’independència.

Paluzie també ha destacat que el sistema català d’immersió lingüística “compta amb un gran reconeixement internacional”, com ara el del relator especial de les Nacions Unides per a les minories, Fernand de Varennes, que el març del 2020 va apel·lar les autoritats espanyoles per evitar la reducció de l’ensenyament en català.