Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

L’ANC convoca una concentració el 28 de febrer per demanar un Govern “fort” d’independentistes

L’entitat reclama als partits no “malbaratar” el resultat del 14-F i assumir les desobediències “necessàries”

Agències 19/02/2021
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident de l'entitat David Fernández en roda de premsa. Imatge del 19 de febrer de 2021. (Hortizontal)

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració el diumenge 28 de febrer a la plaça Catalunya de Barcelona sota el lema ‘Govern independentista per la urgència social i nacional”. En roda de premsa, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha emplaçat ERC, Junts i la CUP a no “malbaratar” el “grandíssim” resultat de l’independentisme el 14-F i configurar un govern de concentració que avanci en el procés. Paluzie ha demanat “sentit d’Estat” a les tres formacions per impulsar un executiu “fort” i “unit” amb unes bases diferents de l’executiu de la passada legislatura. Els ha demanat trobar el consens en l’estratègia independentista i assumir la desobediència “necessària” amb el suport de la societat civil.

Paluzie ha assegurat que els electes escollits el 14-F han d’actuar amb “coresponsabilitat” i seguir la voluntat dels electors impulsant un govern independentista que faci front als atacs “continuats” de l’Estat a través de la justícia, la política i l’economia.

La líder de l’ANC ha criticat que l’Estat és “demofòbic” i que “reprimeix” a la població. Ha reconegut que ERC, Junts i la CUP tenen estratègies “diferents” sobre com aconseguir la independència i la via unilateral, però ha apuntat que cal que es posin d’acord per fer possible l’objectiu comú de la independència.

Paluzie ha dit que després del 14-F existeix una “gran oportunitat” i que hi ha una majoria “legitimada” al Parlament en escons i vots per continuar el procés cap a la independència. A banda de la concentració que impulsen per diumenge 28 de febrer, Paluzie ha dit que l’ANC donarà suport a altres marxes que es convoquin, en referència a les de suport al raper Pablo Hasel i a la vaga d’estudiants.

Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, David Fernández, ha explicat les prioritats d’actuació que defensa l’ANC pels partits independentistes. Fernández ha apostat per un govern independentista i un bloc independentista al Parlament que treballin per fer la independència i una cambra catalana que exerceixi la sobirania per sobre de les “imposicions” del sistema judicial espanyol.

Fernández ha apostat per actualitzar el llibre blanc de la transició nacional per incloure-hi l’escenari post 1-O i aprofundir en les relacions en els territoris de parla catalana. També ha afirmat que cal garantir el pagament d’impostos de l’Estat a l’Agència Tributària de Catalunya i fer un consum sobirà amb criteris de proximitat i desvinculació dels grans oligopolis.

Des de l’ANC han parlat d’impulsar la sobirania energètica renovable, desplegar la fibra òptica pública, un pacte nacional per la llengua amb una aposta per refundar els mitjans públics, reorganitzar el cos dels Mossos, internacionalitzar el conflicte des de les institucions catalans i un pla nacional contra la covid-19 actuant amb la mentalitat d’un Estat.