Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

L’ANC avala la compatibilitat d’allargar la taula de diàleg si “en paral·lel” es “confronta” l’estat

Paluzie aprofita una trobada amb Laura Borràs per demanar “un esforç de consens de tothom” per aconseguir un Govern independentista “fort”

Avatar
Agències 05/05/2021
Pla general de l'audiència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el vicepresident de l'entitat, David Fernàndez, la secretària Patrícia Sierra i el tresorer, Carles Xavier Gómez. 5/5/2021 (Horitzontal)

L’ANC avala l’opció de donar dos anys de marge a la taula de diàleg –tal com han pactat ERC i la CUP- sempre que “en paral·lel” es mantingui una estratègia de confrontació amb l’Estat. “No és necessàriament contradictori si alhora que fas una apel·lació al diàleg no t’estàs desarmant i estàs confrontant l’Estat a tot arreu on pots”, ha valorat la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie. En declaracions als mitjans després de trobar-se amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, Paluzie ha aprofitat per demanar als partits independentistes que es posin d’acord per a formar Govern. “Demanem un esforç de consens de tothom per fer un Govern independentista fort”, ha dit, per afegir després que cal “passar a l’ofensiva”.

En declaracions a la premsa Paluzie ha insistit que l’entitat creu que la taula de diàleg serà “evidentment un fracàs” perquè “no hi haurà respecte al dret a l’autodeterminació ni a l’amnistia”. De totes maneres, l’ANC no veu malament que es doni aquest temps de marge si mentrestant “hi ha una resposta independentista civil i institucional en termes de confrontació”.

“Si l’aposta de deixar dos anys vol dir que hi continua havent una ofensiva jurídico-política, una ofensiva de guerra declarada contra el moviment independentista, i nosaltres ens desarmem, no ho veiem”, ha insistit.

La presidenta de l’entitat ha dit que “cada setmana es veu exemples concrets de l’estat de guerra declarat” contra l’independentisme i ha assegurat que Espanya “utilitza tot l’aparell judicial, institucional i polític” contra el nacionalisme català. En aquest sentit, ha demanat aprendre “com abans millor” la lliçó que l’Estat “és irreformable”.

Negociacions

Borràs ha rebut Paluzie en el marc de la ronda de trobades que està fent amb entitats de la societat civil. La reunió s’ha celebrat en plenes negociacions entre JxCat i ERC per a la investidura de Pere Aragonès. En aquest context, Paluzie ha instat tots els partits independentistes a fer “un esforç de consens” per poder pactar un executiu independentista “fort”.

“És evident que hi ha estratègies diferents, però la realitat del que trobem a la paret de l’Estat és tant crua que el que ens uneix és molt més que el que ens separa”, ha remarcat. En aquest sentit, ha demanat “no desaprofitar” el 52% de vots a les eleccions del 14-F.