Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Lambán no para de bramar ni amb la candidatura dels JJOO cancel·lats

|

- Publicitat -

El president del govern aragonès, Javier Lambán, creu que la responsabilitat “fonamental” en el fracàs de la candidatura conjunta per als Jocs Olímpics d’hivern ha estat “sense cap tipus de dubte” del Comitè Olímpic Espanyol (COE). Així ho expressa en una entrevista a ‘La Vanguardia’, on titlla els independentistes catalans de “supremacistes”. Lambán admet que la seva actuació com a executiu d’Aragó durant les negociacions per als JJOO no ha estat “impecable”, però “ni molt menys és mereixedora de ser imputada com a responsable en exclusiva”. Afirma que hi havia una proposta inicial de Catalunya i que el president del COE, Alejandro Blanco, “es dedica a arrossegar Aragó a la proposta”. I ho descriu com una “farsa de negociació tècnica”.

En l’entrevista, Lambán admet que està “profundament molest” amb les informacions que l’imputen “l’autoritat del fracàs” en la candidatura. El president aragonès creu que tot plegat “va començar malament i vist amb retrospectiva era impossible que acabés bé”. I assenyala que el mal inici parteix perquè Aragonès va enviar una carta “diferent” al Comitè Olímpic Internacional, el juliol de l’any passat.

Publicitat

El cap del govern aragonès insisteix que el repartiment de les disciplines olímpiques al territori no és tècnic, sinó polític. I, com a autocrítica, diu que hauria hagut de plantejar un temps mort i exigir al COE “que clarifiqués tota la feina a fer”, o que “s’aixequessin actes i es traslladés documentació”. “Vaig decidir seguir confiant en el COE, i el 24 de març el president del COE anuncia que ja hi ha una proposta acordada pels tècnics, segons ell”, lamenta, i relata que l’endemà trasllada a Blanco que no estan d’acord amb la proposta.

Mentre la Generalitat ha anunciat que treballa en una candidatura en solitari, Lambán opina que Catalunya sola o l’Aragó sola “no aconseguiran mai” uns Jocs. També afegeix que estan pensant en una candidatura per al 2034, amb una proposta “completa”, amb Catalunya i Navarra.

Lambán veu “supremacista” l’independentisme

Lambán va titllar de supremacista l’independentisme, perquè la Generalitat estava “actuant al marge del COE i de l’Aragó”. “Al govern de la Generalitat, als independentistes els considero supremacistes”, afirma, però admet que en aquell moment “no era el moment de fer aquella afirmació”. Amb tot, es reafirma en què els independentistes catalans són “supremacistes”, creu que “per a Catalunya i Espanya l’independentisme és letal”, però nega que sigui anticatalà.

El dirigent socialista també lamenta que el PSOE acordi al Congrés amb ERC o Bildu. “Que siguin decisius en la governabilitat d’aquest país no m’agrada absolutament gens”, remarca Lambán, que preferiria més enteses “entre el PSOE i el PP”, tot i que les veu impossibles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut