Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’Ajuntament de Barcelona denuncia les proclames feixistes durant les manifestacions d’ultradreta del 12-O

|

- Publicitat -

Barcelona vol posar els punts sobre les is en referència a les proclames feixistes durant les manifestacions d’ultradreta del 12-O. L’Ajuntament de la capital catalana denuncia tota l’exhibició de simbologia i càntics franquistes, nazis i racistes durant algunes mobilitzacions en el dia de la Hispanidad; és a dir, delictes d’Odi a la Fiscalia.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha dit a través de Twitter que “aquesta data no pot ser excusa per treure esvàstiques, banderes i alçar braços; l’apologia del franquisme i el nazisme és incompatible amb la democràcia”. El 2021 el consistori ja va denunciar fets similars, però el jutjat ho va arxivar. Una denúncia dels Mossos en el mateix sentit segueix judicialitzada i un dels autors s’enfronta a 3 anys de presó per cantar “mort als jueus” i altres proclames d’extrema dreta.

Publicitat

En la denúncia s’explica que al matí del 12 d’octubre l’entitat d’extrema dreta Somatemps va convocar una concentració davant de l’estàtua de Cristòfor Colom, on hi havia diputats de Vox. “La majoria de persones assistents portaven banderes amb símbols feixistes i de Falange Española, així com tatuatges i samarretes amb esvàstiques o creus celta, i efectuaven salutacions franquistes”, relata l’escrit. A més, en l’acte, un capellà va fer un discurs amb “missatges discriminatoris i que promouen la violència”, assegurant que els actuals governants “torturen amb la ideologia de gènere, per pervertir i arrencar la innocència dels fills, destruint la seva pròpia naturalesa masculina i femenina per canviar-los de sexe impunement i legalitzar la pedofília”. Així mateix, l’escrit també fa referència a la manifestació a la muntanya de Montjuïc de Democracia Nacional i Front Nacional Identitari. Entre els manifestants es van proferir crits espanyolistes, racistes, franquistes, anticomunistes i antiindependentistes. També hi havia samarretes amb la cara de Francisco Franco o creus celtes, tatuatges d’esvàstiques o salutacions nazis, a més de banderes franquistes.

Et pot interessar  Gràcies a Colau: L’alcalde Collboni confraternitza amb l’exèrcit espanyol

De fet, el text recull que un membre de l’organització demanava als assistents: “Les frases que puguin dur-nos a la fiscalia s’han d’evitar; ja se sap el que som, així que digueu les coses d’una altra manera”. Per tot això, l’Ajuntament aporta imatges publicades per dos periodistes, demana a la fiscalia que investigui els fets i que els Mossos identifiquin les persones que podrien haver comès delictes d’odi.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut