Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

L’Ajuntament de Barcelona cedeix a les crítiques i restituirà el mural que van fer esborrar

El consistori reconeix que cal un protocol per evitar que es tornin a repetir “situacions de precipitació”, però no reconeix la culpabilitat ni assenyala ningú

Àlex Huguet 09/02/2021
Operaris municpals tapant el grafiti.

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que es restituirà el mural del parc de les Tres Xemeneies del Poble-Sec que es va esborrar “per error”. Es tracta d’un grafit a favor de la llibertat del raper lleidatà Pablo Hasél, condemnat a presó per l’Audiència Nacional, que també contenia la cara del rei emèrit, titllant-lo de ‘lladre’, ‘xoriço’ o ‘assassí d’elefants’. Els serveis de neteja municipals de Barcelona, per ordre de la Guàrdia Urbana, van esborrar la pintura, un fet que va desencadenar polèmica a les xarxes socials. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha explicat que s’ha arribat a un acord amb l’autor. També han admès que cal un protocol “millor” per evitar que es tornin a repetir “situacions de precipitació”.

Serra ha recordat que la decisió presa no obeïa a “indicacions polítiques” i que ja van contactar amb l’autor de la pintura per fer-li arribar les seves disculpes. “Hem parlat amb l’artista i també amb l’entitat que gestiona el mural”, ha explicat, “acordant que la millor de les opcions per reparar el que havia passat era tornar a pintar-lo”. En aquest sentit, ha desitjat que el seu missatge tingui la “màxima difusió i validesa possible”.

El consistori també s’ha compromès a abonar qualsevol “cost derivat” a l’artista. Pel que fa al calendari, de moment no hi ha una data, però esperen que sigui “a curt termini”. Segons el regidor, l’autor ha expressat “les ganes de fer-ho”, considerant que és una oportunitat “per reivindicar l’art urbà”.

Per l’ajuntament, la polèmica ha servit per “visibilitzar” el què consideren que és la “qüestió de fons”: els atacs a la llibertat d’expressió i el fet que hi hagi rapers que estan en risc d’entrar a presó per les seves lletres. “En una democràcia consolidada no hi hauria d’haver delictes d’opinió”, ha argumentat, “aquest és el missatge que ha de calar”.

Pel que fa a la reconstrucció dels fets, Serra ha assegurat que s’està “analitzant” com i perquè es va decidir esborrar el mural. De fet, ha subratllat que s’està parlant amb tots els serveis per veure què ha fallat. Així, creu que s’ha evidenciat que cal “un protocol millor” que doni “seguretat als operadors que han de prendre aquestes decisions”. El regidor ha afegit que no vol “assenyalar culpables”, sinó treballar per “no posar-los en risc”.