Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’advocada d’Enric Sirvent recorrerà l’arxivament del cas contra la violència de sis policies espanyols

|

- Publicitat -

L’advocada de la família d’Enric Sirvent, el veí de Lleida que va patir un atac de cor durant les càrregues policials per l’1-O al col·legi de la Mariola, ha anunciat aquest divendres que recorrerà a l’Audiència de Lleida l’arxivament del cas per part del jutjat d’instrucció 4 en què s’investigaven sis policies espanyols per lesions i omissió del deure de socors. La lletrada Anna Llauradó critica que un jutge instructor actuï com a sentenciador i alerta del perill d’una possible sobreprotecció judicial cap als investigats que es pugui entendre com una “carta blanca” a les actuacions policials en qualsevol acte pacífic. Segons Llauradó, la família de Sirvent ha rebut “amb indignació i frustració” una decisió que consideren “injusta”.

Llauradó ha volgut fer palesa la seva disconformitat i rebuig amb la decisió del sobreseïment del cas en la fase d’instrucció, una “indignació” que comparteix la família de la víctima, Advocacia per la Democràcia i el Col·legi d’Advocats de Lleida. La lletrada considera que el jutge ha fet una anàlisi de la prova “esbiaixada” i que al no portar el cas a judici, no ha donat oportunitat a l’acusació particular a posar en contradicció les declaracions dels policies espanyols amb les imatges gràfiques aportades.

Publicitat

A més, no entén que el titular del jutjat d’instrucció 4 de Lleida hagi optat pel sobreseïment quan ell mateix, en la interlocutòria, reconeix que “els indicis no permeten descartar que s’hagi produït un fet il·lícit” tot i que després argumenta que no hi ha prou proves per seguir endavant amb la investigació. Una investigació, afegeix Llauradó, que ha acabat abans d’hora ja que l’acusació particular havia sol·licitat que el jutge cités a declarar Mossos d’Esquadra i ciutadans presents l’1-O al col·legi de la Mariola. Considera per tant que amb aquesta decisió es produeix “indefensió” i que es vulneren les garanties processals.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

Llauradó també s’ha mostrat sorpresa pel fet que el jutge justifiqui l’arxivament del cas al·legant dilacions indegudes, unes dilacions, destaca l’advocada causades pels recursos de la fiscalia i perquè el mateix jutge no va citar a declarar Sirvent fins a un any després de l’inici de la instrucció. La dilació, recorda, “mai pot perjudicar a una víctima”, en tot cas, es pot plantejar com a atenuant en cas de sentència condemnatòria.

Per tot això espera i confia que l’Audiència de Lleida li doni la raó i accepti el recurs que presentarà, previsiblement dijous que ve, contra l’arxivament del cas.

Per la seva banda, l’advocat Simeó Miquel considera “trist i preocupant” que decisions judicials tinguin un rerefons polític i que el jutge instructor hagi fet un judici anticipat en una fase “que no toca”. “S’ha pres moltes molèsties per justificar arguments d’absolució quan això s’hauria de fer en un judici”, ha lamentat. “Arribar a conclusions en fase d’instrucció, no és la seva feina”, afegeix.

Finalment, David Gil, d’Advocacia per la Democràcia a Lleida, considera que la interlocutòria és “demencial” perquè pot donar garanties a la força exercida per la policia en manifestacions pacífiques. “És preocupant que la ciutadania es vegi indefensa per uns òrgans que haurien de vetllar per la seva seguretat”, ha dit, i ha destacat la “gravetat” que suposa el fet que el jutge signi aquesta interlocutòria “sense que li tremoli el pols, en detriment d’unes víctimes que l’únic que van fer va ser sortir i expressar la seva opinió”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut