Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

L’advocada d’Enric Sirvent recorre a l’Audiència l’arxivament del cas de violència de sis policies l’1-O

Al·lega que la decisió és “prematura” perquè hi ha diligències pendents i que vulnera els drets fonamentals

Agències 17/12/2020
El veí de la Mariola, Enric Sirvent, acompanyat dels seus advocats i d'algunes de les persones que han anat a donar-li suport, a la sortida de la declaració al jutjat d'instrucció 4 de Lleida. Imatge del 20 de febrer de 2019. (Horitzontal)

L’advocada del ferit més greu l’1-O a Lleida ha presentat aquest dijous un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Lleida contra l’arxivament del cas per part del jutjat d’instrucció 4 en què s’investigaven sis policies espanyols per lesions i contra la integritat física i moral. En el recurs, la lletrada de la família d’Enric Sirvent al·lega que la decisió del jutge d’instrucció ha estat “prematura” perquè hi ha diligències sol·licitades des de fa un any pendents de practicar. A més, Anna Llauradó considera que l’arxivament suposa una vulneració dels drets fonamentals i que deixa “impune” un fet en què hi ha “prou indicis” que apunten que es va actuar amb violència contra un ciutadà que s’expressava pacíficament.

Llauradó ha explicat a l’ACN que les diligències pendents, “fa un any que estan demanades”. Entre elles, la declaració dels Mossos d’Esquadra que estaven al lloc així com l’atestat complet de la policia espanyola de l’1 d’octubre al col·legi de la Mariola, ja que només en van aportar un extracte a la causa, denuncia. Segons la lletrada, en l’escrit d’arxivament el jutge denega practicar aquestes diligències perquè considera que la instrucció ja s’ha allargat 3 anys i que els Mossos no poden aportar res a la causa.

L’acusació particular, en canvi, al·lega en el seu recurs, de 18 pàgines, que els agents de la policia catalana són testimonis directes perquè estaven al lloc dels fets i que per tant “sí que poden aportar informació directa”. Pel que fa a la dilació en la fase d’instrucció, Llauradó recorda que això no justifica l’arxiu i menys, afegeix, quan la petició de proves s’ha demanat respectant els terminis i s’han anat tramitant de manera correcta les pròrrogues. La dilació, en tot cas, lamenta, ha estat causada per problemes d’agenda del jutjat i els recursos presentats per la Fiscalia que, recorda Llauradó, no acusa els policies.

En el recurs d’apel·lació, la lletrada també posa de manifest que l’arxivament suposa una infracció de l’article 779 del Codi Penal en entendre que la interlocutòria del jutjat, de 44 pàgines, fa una valoració “prematura” de les proves, “com si fos una sentència”.

Llauradó espera que l’Audiència de Lleida comparteixi els seus arguments i decideixi ordenar al jutjat seguir amb la investigació o obrir judici oral contra els policies. En cas contrari, la Sala podria confirmar l’arxiu.

Enric Sirvent va morir aquest abril a causa del coronavirus.