Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’advertència de Borràs a Sabater: “La CUP haurà de decidir si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana”

|

- Publicitat -

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, ha respost aquest dimarts a la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater. La dirigent anticapitalista ha advertit que si Borràs continua imputada pel Suprem és “evident” que la CUP no li podria donar suport en una investidura, en declaracions a RTVE. En una entrevista posterior a TV3, Borràs ha replicat que “la CUP haurà de decidir si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana”. L’exconsellera opina que el Suprem té “moltes ganes” de jutjar-la, i manté que “no hi hauria d’haver judici” perquè “no hi ha cas”. D’altra banda, Borràs ha insistit que l’aposta de JxCat és la DUI, si l’Estat no acorda un nou referèndum: “No hi ha alternativa”.

Borràs està investigada pel Suprem per un presumpte cas de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes. Aquest matí Sabater ha dit que si Borràs continua imputada per aquest cas, “evidentment que no” podria comptar amb el suport de la CUP en una hipotètica investidura. Sabater ha afegit que “les sospites de corrupció” s’haurien d’aclarir abans que algú volgués optar a presidir la Generalitat: “Suposo que això seria un impediment”.

Publicitat

Poc després, Borràs ha sentenciat que els anticapitalistes “hauran de prendre les seves decisions” i caldrà saber “al costat de qui estan, si de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana”. L’exconsellera ha afegit que el Suprem té “moltes ganes” de jutjar-la, però que no hi hauria d’haver ni judici ni inhabilitació perquè “no hi ha cas”. Borràs ha asseverat que JxCat no estudia cap pla alternatiu per si la seva candidata és inhabilitada, perquè el marc mental del partit és el català i no l’espanyol: “No col·laboraré amb l’Estat ni em posaré en un escenari que no hauria d’existir”.

Et pot interessar  Turull afirma que el 12-M és "un plebiscit entre Puigdemont i Sánchez" perquè Illa és "el servidor que no vol molestar"

En aquest sentit, la fins ara portaveu de Junts al Congrés ha reiterat que està “disposada” a continuar avançant perquè és una causa “que no hauria d’existir” i que “només té finalitat dissuasòria”.

JxCat critica la CUP

Les declaracions de Sabater han aixecat crítiques de candidats i candidates de JxCat a les xarxes. El número 15 per Barcelona, Francesc de Dalmases, ha sentenciat que les paraules de la dirigent anticapitalista són un “avís a navegants”. “És exactament el que pretén el Suprem. Que la CUP hi jugui és lamentable però aclareix el sentit del vot. Els seus vots no es comptaran entre els que faran possible que Borràs sigui la primera presidenta de Catalunya”.

La número 32 per Barcelona, Rosario Palomino, ha afegit que la CUP “compra el marc mental de l’opressor”. “Quins temps aquells en els que es podia comptar amb la CUP per la independència de Catalunya”.

“O referèndum o DUI”

En una entrevista també d’aquest matí a Catalunya Ràdio, Borràs ha insistit que el full de ruta de Junts és ratificar la DUI amb una nova resolució al Parlament, en la primera sessió de la cambra. Aquesta passa, segons Junts, ha d’obrir una nova negociació amb l’Estat per acordar un referèndum vinculant, amb conseqüències i observació internacional.

Si el diàleg amb Madrid no obté resultats en un termini raonable, JxCat considera que Govern, Parlament i societat civil podran prendre decisions unilaterals: declarar la independència i implementar-la “quan hi hagi garanties de sostenir-la”.

Per altra banda, Borràs també ha apuntat que és “difícil de creure” que ERC i PSC no pactaran un Govern si en tenen la possibilitat, després dels acords que mantenen al Congrés. En aquesta línia, ha afegit que el candidat del PSC, Salvador Illa, ja va ser ministre perquè el seu executiu va ser investit amb el suport dels republicans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut