Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La UE condemna les “restriccions” d’Israel a l’ajut humanitari i veu “injustificables” els trets contra civils de dijous

Borrell exigeix una “investigació internacional imparcial” del centenar de morts al voltant d’un camió amb menjar

|

- Publicitat -

La Unió Europea ha condemnat aquest dissabte les “restriccions” d’Israel a l’entrada d’ajut humanitari a Gaza i ha assegurat que és injustificable” que l’exèrcit hebreu disparés dijous contra una multitud que intentava accedir a un camió ple de menjar. “Demanem una investigació internacional imparcial d’aquests tràgics fets per aclarir-ne les responsabilitats”, ha assegurat l’Alt Representat de Política Exterior i Seguretat de la UE, Josep Borrell, en un comunicat sobre la mort d’un centenar de civils al voltant d’un camió de menjar dijous a Gaza. “La responsabilitat d’aquest incident rau en les restriccions imposades per l’exèrcit israelià i les obstruccions dels extremistes violents a l’arribada d’ajuda humanitària”, ha dit.

Borrell ha remarcat en el comunicat que bloquejar l’assistència humanitària genera “fam i malalties” però també “un nivell de desesperació que provoca violència”.
Per la Unió Europea, la manca de respecte per les lleis humanitàries internacionals “comportarà un caos absolut” i fa que la distribució d’ajuda sigui “impossible”.

Publicitat

Així mateix, la UE insta Israel a “restaurar un mínim d’ordre i seguretat a Gaza per preservar un espai humanitari”. “Reclamem a Israel que cooperi plenament amb les agències de l’ONU i altres actors humanitaris en la resposta humanitària i que permeti un accés lliure, sense impediments i segur a través de totes les fronteres”, assenyala el comunicat que signa Borrell.

En aquest sentit, la UE considera que els enviaments d’ajuda humanitària a través de l’aire -com els que Joe Biden ha anunciat que faran els Estats Units- haurien de ser “solucions d’últim recurs” perquè tenen un “impacte mínim” i poden arribar a suposar un risc per als civils.

La UE també insisteix en la seva petició al Consell de Seguretat de l’ONU perquè demani una “aturada urgent de les hostilitats” i reitera que cal un corredor humanitari “complert, ràpid i segur” per l’entrada “massiva” de productes bàsics que necessita la població civil de Gaza.

Et pot interessar  Sánchez afirma que "Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí"

“Una pausa humanitària immediata, que permeti un alto al foc durador és necessària de forma urgent per permetre una arribada a gran escala d’ajut humanitari i la protecció dels civils de Gaza”, destaca l’Alt Representant de la UE.

Els EUA envien menjar a la Franja

La denúncia de Borrell ha arribat el mateix dia que els Estats Units d’Amèrica (EUA) han llançat ajuda humanitària sobre la Franja de Gaza. Segons les autoritats nord-americanes, han enviat més de 38.000 àpats que s’han lliurat des de l’aire amb l’ajuda de l’exèrcit de Jordània. És la primera vegada que els EUA brinden ajut humanitari als palestins de Gaza des de l’inici de la invasió israeliana l’octubre de 2023.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut