Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

La trama Gürtel encara porta cua i suma una nova condemna al PP com a partícip a títol lucratiu

|

- Publicitat -

La Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat novament el PP com a partícip a títol lucratiu per la trama Gürtel de Boadilla del Monte, a Madrid. La formació d’Alberto Núñez Feijóo haurà de pagar 204.198,64 euros pel “benefici evident” de les activitats de la trama. Segons la sentència, que ha estat aprovada per unanimitat, el PP va disposar de recursos il·lícits procedents de les comissions que rebien les empreses i de les arques públiques a les campanyes autonòmiques i municipals dels anys 2003 i 2007. És la tercera vegada que el PP és condemnat a títol lucratiu per les activitats de la trama liderada per Francisco Correa.

Els magistrats rebutgen el recurs que havia presentat el PP i confirmen la tesi de la Fiscalia. Consideren provat que la formació va obtenir beneficis de la manipulació de contractes públics i adjudicacions a dit a canvi de comissions que van acabar anant a parar a les seves arques. Estableixen que “de manera evident” el PP va obtenir rèdits fruit d’una “dinàmica de benefici mutu” gràcies a “conductes delictives”.

Publicitat

Així, “a partir de 2001 i fins al 2009 al municipi de Boadilla del Monte” Correa va “negociar personalment l’adjudicació de contractes públics” amb una operativa que “contravenia les normes de la contractació pública” amb la finalitat que recaiguessin a “empreses seleccionades pel grup a canvi del pagament d’una comissió”.

La sentència condemna 23 persones, entre els quals hi ha Francisco Correa i la seva mà dreta Pablo Crespo. Tots dos han estat sentenciats a 13 anys de presó. També han estat condemnats l’exalcalde de Boadilla Arturo González, el comptable José Luis Izquierdo, l’assessor fiscal José Ramón Blanco, els constructors José Luis Martínez, Alfonso García-Pozuelo i José Luis Ulibarri, a més de diversos empresaris, per delictes de malversació de fons, suborn, frau a l’administració, falsedat de document públic i blanqueig de capitals.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"

El tribunal té en compte l’atenuant de confessió i reparació de dany de bona part dels condemnats. No és així per a l’exalcalde de Boadilla, Arturo González, que “no ha contribuït de cap manera a reparar el dany” i que no va ajudar a esclarir els fets.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut