Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

La tercera reunió entre ERC i la CUP aprofundeix en el canvi de model policial i d’ordre públic

|

- Publicitat -

ERC i la CUP s’han reunit aquest divendres i s’han compromès a treballar en propostes concretes a curt i mig termini per “transformar” el model policial i d’ordre públic a Catalunya, segons han explicat els dos partits en els seus respectius comunicats posteriors a la tercera reunió negociadora.

Publicitat

En el comunicat d’ERC, els republicans han situat aquesta qüestió com “un aspecte fonamental per imprimir un canvi en la Generalitat i confeccionar un govern transformador i al costat de la gent”. ERC ha destacat que han centrat bona part de la reunió a treballar en quatre àmbits per reformar el model d’ordre públic, com les propostes concretes sobre l’ús dels projectils de foam i el model policial actual, i el paper de la Generalitat en les acusacions particulars als activistes. També han plantejat aplicar el Reglament dels Mossos d’Esquadra en casos de possibles males praxis, la participació dels equips d’ordre públic en els desnonaments i la importància de treballar en polítiques d’habitatge “que permetin tallar el problema d’arrel”. Els republicans han detallat que els equips negociadors de les dues formacions s’han compromès a aprofundir i treballar “en propostes concretes a curt termini, i en reformes i replantejaments del model més a mig termini”. Així mateix, ERC i la CUP s’han instat a continuar treballant aquests dies per abordar la resta de “temes prioritaris de la negociació, com l’àmbit del rescat social, la reconstrucció i l’avanç cap a la república catalana”.

D’altra banda, la CUP ha celebrat que ERC s’avingui a treballar per reformar el model policial i ha assegurat que amb aquest compromís “es poden generar les condicions per entrar en una negociació” de cara a aquesta legislatura. Els cupaires han plantejat com una condició prèvia i immediata a qualsevol negociació “aturar les hemorràgies que hi ha hagut en l’acció política dels partits que han format part del Govern durant la legislatura passada i que vulneren el dret a l’habitatge i a la protesta”. Han explicat que la seva prioritat és situar “la necessitat urgent” de posar fi a l’ús de projectils de foam dels Mossos, que els cossos d’antiavalots no intervinguin en els desnonaments i que la Generalitat no exerceixi d’acusació particular contra els activistes. La CUP ha afirmat que abordar aquestes qüestions “de sentit comú i imprescindibles era necessari abans d’asseure’s a parlar de res més”, per la qual cosa estaran atents que aquests compromisos es compleixin a curt termini. A més, ha revelat que un dels acords entre ERC i la CUP és que es crearà un equip jurídic amb representants de les dues formacions per estudiar aquestes qüestions.

Et pot interessar  Escàndol: Renfe i Adif posen impediments a la publicitat d'ERC i Compromís

Aquesta és la tercera reunió que transcendeix públicament entre totes dues formacions -ERC va triar la CUP i no Junts per començar les negociacions-: la primera va servir per obrir les converses després de les eleccions i en la segona van començar a estudiar un “pla de xoc” per canviar el model policial, a més d’avançar en les polítiques del pròxim Govern per fer front a la crisi. Després dels aldarulls per l’empresonament del raper Pablo Hasél, el debat sobre si reformar el model policial s’ha colat en les negociacions sobre la formació de govern. De fet, la CUP ho ha situat com una de les condicions per arribar a un pacte, però el vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, va derivar la qüestió al Parlament, on considera que s’ha de fer el debat durant aquesta legislatura, i va demanar no utilitzar-ho políticament.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió