Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La síndica d’Aran trasllada als grups parlamentaris la iniciativa per modificar la Llei de llengües oficials a l’escola

|

- Publicitat -

Aquest dilluns la síndica d’Aran, Maria Vergés, s’ha reunit de forma telemàtica amb els grups polítics al Parlament per tractar sobre la iniciativa legislativa que el govern d’Aran presentarà a la cambra per exigir la modificació de la Llei 8/2022 sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari.
La modificació proposada elimina el caràcter de llengua vehicular de l’aranès i per això busca complicitats entre els partits amb relació a aquesta qüestió. Vergés ha alertat que l’aranès no arriba al 20% d’ús social i es troba infrafinançada a més a més del fet que les competències del Conselh Generau en aquest àmbit estan “laminades i compartides” amb la Generalitat. Cal recordar que des del Conselh Generau ja es van aprovar de forma unànime el passat 8 de juliol

Maria Vergés ha demanat la col·laboració per “garantir la seguretat jurídica” de l’aranès.
L’actual situació es deu al fet que les instruccions que el Departament d’Educació ha fet arribar a les escoles araneses marquen que la llengua vehicular dels centres educatius a l’Aran sigui el català; entre altres qüestions, explica la síndica.

Publicitat

A la reunió hi ha participat representants dels grups d’ERC, PSC, JxCat, En Comú Podem, la CUP, C’s i Vox, així com membres de l’Oficina d’Aran al Parlament i un dels lletrats de la cambra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut