Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La síndica d’Aran reclama a la Generalitat l’efectivitat real de l’autogovern aranès

|

- Publicitat -

La síndica d’Aran, Maria Vergés sol·licita al Govern de Pere Aragonès fer efectiu l’autogovern aranès i així atendre les necessitats de la ciutadania aranesa “amb garanties i des de la proximitat”.

Les reivindicacions de la síndica coincideixen amb la Hèsta d’Aran. Aquesta és la festa nacional de la Vall d’Aran. Se celebra cada 17 de juny per commemorar la restitució del “Conselh Generau d’Aran”, 157 anys després de la seva abolició per una Reial Cèdula espanyola de 1834 i així celebrar la recuperació de l’autogovern en les eleccions araneses de 1991. Així doncs, la festa popular commemora enguany el 31 aniversari de la restitució de la màxima institució aranesa i la recuperació de l’autogovern aranès.

Publicitat

Així doncs, la síndica també ha instat al Gobierno al reconeixement de la singularitat aranesa. Vergés ha destacat la importància de l’autogovern pel manteniment i protecció de la identitat, cultura, llengua i drets fonamentals.

En aquesta línia la síndica ha manifestat que “el temps de les paraules s’acaba i és necessari, de manera urgent, implementar accions fermes i clares que permetin al ‘Conselh Generau d’Aran’ a desplegar de manera efectiva i veritable el seu potencial”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut