Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

La síndica d’Aran marca la consolidació de l’autogovern i la protecció de l’aranès com a grans reptes de legislatura

Defensa fer més polítiques per augmentar "la militància social" de l'aranès

|

- Publicitat -

El ple de constitució del Conselh Generau d’Aran i d’investidura de la síndica d’Aran s’ha celebrat aquest dimecres, 21 de juny, i la candidata Maria Vergés, d’Unitat d’Aran, ha estat proclamada síndica d’Aran. Vergés ha aconseguit el suport dels representants d’Unitat d’Aran (UA), que li han atorgat els seus nou vots, enfront dels quatre de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), i revalida així el seu mandat.

En el seu discurs, la síndica ha marcat els diversos reptes a assolir durant aquesta legislatura. Així, ha apuntat que la consolidació de l’autogovern és “essencial”, ja que sota aquest paraigua hi ha “moltes àrees importants per a l’Aran com són la sanitat o l’educació, que ajuden a millorar el benestar de les persones”. Vergés també ha apuntat la protecció de l’aranès com a repte, tot subratllant es tracta d’un “eix vertebrador” de la institució. Així, ha defensat fer més polítiques per augmentar “la militància social” de l’aranès.

Publicitat

D’altra banda, la síndica d’Aran s’ha mostrat partidària de col·laborar amb totes les institucions com ho fan amb el Govern, i ha apuntat el reconeixement de l’Estat de la singularitat aranesa com un altre dels reptes a assolir durant la legislatura. En aquest sentit, sobre la primera reunió ja celebrada, Vergés ha manifestat que la predisposició “és bona”. A l’espera del resultat de les eleccions del 23 de juliol, guanyi qui guanyi, Vergés confia poder continuar treballant en aquest sentit i buscar “l’encaix administratiu i jurídic més adient”.

El ple ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra i el delegat del govern de l’Estat a Catalunya, Carlos Prieto.

Pacte a la Diputació de Lleida

Pel que fa al pacte d’Unitat d’Aran a la Diputació de Lleida, la síndica n’espera presència institucional i més recursos, així com poder fer pedagogia arreu de la singularitat de l’Aran.

Joan Talarn, president en funcions de la Diputació de Lleida, ha afirmat que confia que “en el nou mandat que inicien ara les dues institucions, el nivell de col·laboració institucional mantingui la mateixa línia de lleialtat i compromís amb el territori que s’ha demostrat en els últims quatre anys”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut