Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

La reforma del reglament del Parlament s’inicia amb tres principals temes: discursos d’odi, delegació de vot i 25.4

Aquest divendres es constitueix la ponència que negociarà a partir del text impulsat conjuntament per ERC i CUP

|

- Publicitat -

La reforma del reglament del Parlament iniciarà aquest divendres una nova etapa amb la constitució de la ponència. Es negociarà en base del text impulsat per ERC i la CUP. Una proposta que se centra en ampliar els requisits del vot delegat, incorporar el vot telemàtic i aturar els “discursos d’odi” de Vox. Junts, a través d’una esmena, planteja suprimir el polèmic article 25.4 del reglament. És el que es va aplicar a Laura Borràs per suspendre-la de les seves funcions com a presidenta del Parlament quan se li va obrir judici oral. I el PSC- Units proposa que el ple pugui aprovar, per una majoria de tres cinquenes parts, revocar del càrrec un membre de la Mesa. Una mesura que ja van posar sobre la taula per poder rellevar Borràs.

El Tribunal Constitucional va anul·lar el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig i, de manera provisional, la Mesa va decidir que el diputat a l’exili pogués seguir votant mitjançant el vot telemàtic. Una decisió que també ha acabat al TC. Precisament, un dels objectius de la reforma és blindar aquests dos mecanismes de vot. Així doncs, la proposta de reforma del reglament d’ERC i la CUP incorpora el vot telemàtic en “situacions excepcionals d’especial gravetat i especials circumstàncies quan es consideri suficientment justificat”. I també proposa ampliar els supòsits per acollir-se al vot delegat.

Publicitat

Un altre dels objectius és combatre els “discursos d’odi” en seu parlamentària dels diputats de Vox. Amb la reforma es vol que el reglament reculli explícitament aquest tipus de discursos com un dels motius que pot comportar que la presidència del Parlament cridi a l’ordre i, fins i tot, expulsi diputats de l’hemicicle.

Et pot interessar  El Parlament aprova el decret per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera

Així mateix, el text proposat diu que els diputats “no poden incórrer al discurs d’odi o intolerant ni incitar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua discapacitat o qualsevol altra”.

Per la seva banda, a través d’una esmena, Junts vol que se suprimeixi el polèmic article 25.4 del reglament, que preveu la suspensió dels drets i deures d’un diputat en cas que s’obri judici oral per delictes vinculats a la corrupció. És l’article que la Mesa del Parlament va aplicar automàticament a Borràs el 28 de juliol quan se li va obrir judici per la contractació a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan ella n’era la presidenta. Des de Junts s’ha qüestionat reiteradament aquest punt de l’article 25 ja que consideren que suposa una vulneració de la presumpció d’innocència.

El PSC també afegeix al debat sobre la reforma del reglament, a través d’una esmena, la proposta de poder revocar membres de la Mesa si així ho acorda el ple del Parlament amb una majoria de tres cinquenes parts. És el mecanisme que els socialistes ja van posar sobre la taula el maig passat per poder cessar Borràs però el ple del Parlament, amb els vots d’ERC, Junts i la CUP, va rebutjar la iniciativa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut