Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

La premsa unionista s’aferra al mínim detall per guanyar la batalla a Europa sobre Puigdemont

|

- Publicitat -

La premsa unionista fa rebombori sobre qualsevol cosa per tenir esperança i, així, guanyar la batalla del president de l’exili, Carles Puigdemont. En aquesta ocasió, han posat el focus a una afirmació de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a Luxemburg, Athanasios Rantes.

L’adovcat ha manifestat que una euroordre no s’ha de denegar pel país executor només pel fet que el delicte que es persegueix la persona no estigui penat en el seu ordenament. Dins d’aquesta declaració hi ha molts matisos, i de fet, el cas que tractava l’advocat no se’n pot fer un paral·lelisme amb el cas de Puigdemont, però la premsa unionista li ha donat encara més trampolí i així buscar les pessigolles als independentistes. De fet, s’especifica en la premsa: “Aquesta afirmació ha estat acollida amb alegria al Tribunal Suprem (TS), qui està desitjant interposar l’euroordre a Puigdemont”. Tot i això, avui dia, no es pot reaccionar per diversos motius.

Publicitat

En primer lloc, cal analitzar el context. La declaració d’Athanasios Rantes està relacionada sobre un cas del Tribunal de Cassació francès. Fa referència al cas d’un ciutadà italià que havia estat condemnat l’any 2009 a 10 anys de presó, acusat de “destrucció i pillatge” durant una manifestació antiglobalització. L’acusat va fugir a França, on va ser detingut, i el 2020 un tribunal va denegar el seu lliurament a Itàlia al·legant que diversos dels fets pels quals va ser condemnat a Itàlia no són delicte a França; així doncs és un argument que certament han utilitzat els advocats de Puigdemont, ja els suposats delictes no tenen correspondències evidents a altres països.

Davant de la resolució, el tribunal de cassació francès va plantejar aquesta qüestió prejudicial per determinar com ha d’interpretar el dret europeu l’anomenada doble tipificació, així doncs, l’advocat general ha respost que “no cal que es tracti d’infraccions idèntiques als dos Estats”. I contrari als tribunals europeus, l’advocat general afirma que “s’ha de considerar satisfet sempre que els fets que van donar lloc a la infracció també estiguessin subjectes a sanció penal al territori de l’Estat membre d’execució si s’haguessin produït en aquest territori”.

Davant de la doble tipificació, l’escriptor David Ferrer, autor de l’obra Des de l’exili, ha deixat palès una piulada que el Tribunal de Schleswig-Holstein ja ho va ratificar: “La clau és aquí. Diu que, descartada la possibilitat de la doble tipificació, el que cal veure és si els fets són constitutius de delicte en el país d’execució. Exactament, el que va fer el tribunal de Schleswig-Holstein amb Carles Puigdemont”.

En segon lloc, també cal remarcar que el pròxim dimarts dia 5 d’abril el TJUE estudiarà les preguntes de Llarena sobre l’euroordre de Puigdemont, i, per tant, avui dia encara no se’n pot treure cap conclusió, perquè la decisió i la resolució final es troba en mans dels tribunals europeus.

Et pot interessar  Aragonès critica que Junts faci "crides a la unitat 3 dies abans de la campanya"

En conseqüència, no hi ha cap novetat sobre les euroordres del president Carles Puigdemont Així també ho reivindica el seu advocat Gonzalo Boye: “Però és clar, res no ens pot sorprendre quan a les ‘fonts’ els sembli cridaner que encara no estiguin les conclusions a les prejudicials de Llarena quan la vista és el 5 d’abril… vaja “font”: perquè les conclusions sempre se’n presenten un o dos mesos després de la vista”. A més, en aquesta línia també assegura que els drets fonamentals del president estan assegurats:
“és justament el que va dir Bèlgica que no passava en el cas de Lluís Puig”.

Finalment, Boye ha fet mofa dels titulats dels diaris unionistes, com l’ABC en una piulada: “¿De verdad? La Justícia europea se inclina por tumbar los argumentos de Puigdemont para eludir su entrega”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut