Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Plataforma per la Llengua condemna “l’actitud supremacista” de TVE durant el debat electoral

|

- Publicitat -

La Plataforma per la Llengua ha condemnat “l’actitud supremacista” de TVE de conduir en llengua castellana el debat dels candidats a les eleccions de Catalunya del 14 de febrer, com també l’actitud “alliçonadora” del presentador, que es va dedicar a fer retrets als candidats que van optar per expressar-se en català i va pressionar-los reiteradament perquè es passessin al castellà. L’entitat ha assenyalat que, a més, d’acord amb “l’obsessió habitual que mostra la política espanyola per fragmentar la llengua catalana, els espectadors del País Valencià, les Illes Balears i la Franja de Ponent no van poder escoltar aquests candidats en versió original, sinó que van haver de sentir la traducció simultània que va habilitar-se en castellà”.

La Plataforma per la Llengua ha criticat que la televisió pública estatal va mostrar “una actitud que no solament és supremacista sinó que també és contrària a la legislació vigent”. L’entitat cita que la Constitució estableix que els mitjans de comunicació estatals han de respectar “el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya” i la Llei estatal 17/2006 encomana a la televisió pública la promoció de “la diversitat lingüística” i el foment de la producció de continguts “en llengües originàries espanyoles”. En aquest sentit, creu que aquesta obligació pluralista “va ser ignorada per TVE, que va organitzar un debat en el marc de les eleccions catalanes conduït per un presentador que no sabia català i que va assetjar els polítics que van exercir el dret a expressar-se en la llengua pròpia del seu país”.

Publicitat

En un comunicat, afegeixen que el fet que els habitants dels altres territoris de parla catalana haguessin de sentir el doblatge en castellà de les intervencions que es van fer en català també representa “un incompliment de la diversitat lingüística que l’estat espanyol està obligat a promoure”. A més, “aquesta política disgregadora és contrària a l’esperit de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries”.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Per altra banda, la Plataforma per la Llengua ha valorat positivament la decisió dels candidats de Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú, la CUP i el Partit Demòcrata d’expressar-se en català “tot i el context hostil”. Per contra, ha condemnat l’actitud dels partits que van atacar aquests cinc candidats pel fet d’expressar-se en la seva llengua i que reflecteixen “una visió discriminatòria de les minories lingüístiques i dibuixen una Espanya que només se sap concebre a si mateixa en castellà. La difusió del discurs catalanòfob a l’estat espanyol ja va despertar la preocupació del relator de minories de les Nacions Unides, Fernand de Varennes, que el març de l’any passat va publicar un report sobre la situació de les minories a l’Estat”, ha recordat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut