Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

La piulada que explica per què Espanya ha defensat la llibertat contra un règim totalitari, però es lucra amb un altre

El periodista de la Directa ha fet una piulada en què explicava quins plantejaments han causat que els EUA hagin decidit marxar d’Afganistan i de retruc, que també ho hagi fet Europa

Redacció 18/08/2021

El periodista de la Directa, Jesús Rodríguez, ha fet una piulada especialment crítica amb la situació a Afganistan i que permet entendre perfectament la gestió de la crisi. Rodríguez ha posat l’èmfasi en l’economia com a pedra angular per entendre tant la sortida dels Estats Units d’Amèrica com d’Europa del país d’Orient.

Rodríguez ha explicat que tant Europa com els EUA han defensat Afganistan del front talibà, però que aquest fet els estava suposant una despesa. És a dir, que estaven impedint un “règim aniquilador de llibertats”, però que ho feien amb un cost econòmic. Els EUA oficialment van entrar a Afganistan amb la voluntat que no es convertís en un espai afí pel terrorisme gihadista, però han afirmat que han marxat del país perquè eren coneixedors que “no podien aturar els talibans”.

En cap cas perquè creguessin que els drets humans fossin respectats o perquè no poguessin mantenir les tropes, simplement que no les podien vèncer. Amb la sortida dels EUA, aturar el front talibà suposava una despesa major, i s’estava defensant una causa perduda que no feia guanyar punts amb les relacions internacionals amb els EUA.

No obstant això, Rodríguez ha explicat que els EUA i Europa no tenen cap problema en apuntalar un altre règim com és Aràbia Saudita si els comporta grans “rèdits econòmics”. Per tant, conclou que si Europa i els EUA volguessin que es respectessin els drets humans podrien deixar de finançar Aràbia Saudita, que a ulls del periodista, és un règim similar. La negativa d’aquests països evidencia que l’indicador que permet la presa de decisions és econòmic.

En altres paraules, que en un sistema capitalista té més importància quin resultat econòmic causa la política exterior amb un altre país, que no pas els principis i valors que tingui aquest país, encara que hi imperi un règim totalitari aniquilador de llibertats.