Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La piulada que esmicola l’argument populista d’una elèctrica pública

|

- Publicitat -

L’enginyer TIC i economista Pau Vila Garcia ha desmuntat la proposta del Gobierno que afirmava que la creació d’una empresa elèctrica pública és la solució per evitar l’alt preu de la factura de la llum.

Vila ha explicat que hi ha dues estratègies, la primera és que aquesta empresa sigui productora i distribuïdora, mentre que la segona és que només sigui distribuïdora i que compri l’energia que distribueix.

Publicitat

L’economista ha explicat que si és productora, seguirà estant subjecte al cost del gas, ja que necessitarà escalfar l’aigua que impulsa les turbines. També al European Trading System (ETS).

L’ETS és un sistema que està pensat per reduir les emissions de diòxid de carboni i segons el qual cada país de la Unió Europea té assignat un màxim d’emissió. Si el vol superar l’ha de comprar a altres països, que cedeixen la part corresponent. De manera, que com a productors d’energia segueixes estant subjecte a factors externs.

En altres paraules, si produeixes poc no pots interferir significativament en la subhasta pel preu de l’electricitat, i si produeixes molt, estàs obligat a comprar emissions d’altres països i quan el preu del gas s’apugi, el preu de l’electricitat també ho farà. De manera que o apuges el preu de l’electricitat o és una operació deficitària.

En cas que el negoci de l’elèctrica fos vendre l’electricitat al mercat, però no distribuir-la, hi hauria un intermediari privat que es beneficiaria de l’energia produïda i venuda a baix preu. És a dir, que podria posar el preu que volgués, ja que l’electricitat es pot emmagatzemar, però comporta una pèrdua significativa en el procés i per tant, la productora hauria de vendre-la per poder treure’n profit.

Et pot interessar  Ultimàtum d'Aragonès a Sánchez: no hi haurà acords aquesta legislatura si no negocia el finançament singular

En segon lloc, l’estratègia de comprar l’electricitat en el mercat, tampoc serviria per afectar en el preu perquè el mercat pot apujar-lo i l’agència pública d’electricitat es trobaria que no tindria independència energètica per prescindir del mercat. Així doncs, no podria deixar de comprar electricitat, ja que la demanda segueix existint i depens de les productores.

Vila ha estat expeditiu a l’hora de valorar la proposta del PSOE que Podemos ha aplaudit. “En cap cas servirà per abaixar els preus. Populisme” ha etzibat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut