Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

La Nobel de la Pau Mairead Maguire nomina l’aliat de la causa catalana, Julian Assange, per al premi d’aquest any

|

- Publicitat -

L’activista nord-irlandesa i premi Nobel de la Pau per la seva contribució al cessament de la violència a Irlanda del Nord, Mairead Maguire, ha nominat el fundador de Wikileaks, Julian Assange com a candidat en l’edició 2021 del reconegut guardó.  La fundadora del Moviment de la Pau i Gent de Pau ha agrupat en la candidatura el fundador australià de Wikileaks, l’exmilitar nord-americana Chelsea Manning i el seu compatriota i també exanalista d’Intel·ligència Edward Snowden, tots ells responsables de la divulgació de documents secrets que els ha implicat penes de presó o persecució de les autoritats.

Publicitat

En la carta enviada al comitè del Nobel, a la qual va tenir accés l’agència oficial de notícies russa, Sputnik, Maguire destaca l’exemple que ha estat “cada candidat” en exposar “individualment” la “veritat d’accions il·legals dels governs” a un alt “cost per a la seva seva llibertat i la seva vida”. La publicació de la carta té lloc a poques hores que un tribunal britànic hagi dit que aquest dilluns decidirà si extradeix Assange als Estats Units, acusat com està d’espionatge per les autoritats nord-americanes per difondre documents confidencials en un cas sense precedents sota la normativa original, la llei d’espionatge del 1917.

Assange, mentre estava l’ambaixada de l’Equador de Londres, que li va concedir asil, va fer activisme a favor de la causa catalana, especialment quan al 2017 es trobava a les portes de la independència i centrava l’atenció mundial. Va ser arrestat a l’abril del 2019 a la mateixa ambaixada. Finalment, a finals del mes d’octubre i després de quatre setmanes de sessió, la magistrada Vanessa Baraitser va anunciar que aquest dilluns pronunciaria una sentència contra Assange al Tribunal Penal Central de Londres, l’Old Bailey. El fundador de Wikileaks està detingut ara per ara a la presó de màxima seguretat de Belmarsh, al sud-est de Londres.

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió