Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

La Moncloa recepta “discreció” en la negociació de l’amnistia i espera que no hi hagi més pròrrogues

Montero confia en un acord abans del 7 de març, quan expira el termini perquè la comissió de Justícia aprovi el text

|

- Publicitat -

La vicepresidenta primera del govern espanyol i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha assegurat que el seu executiu ha de mantenir la “discreció” sobre les negociacions amb Junts per a l’aprovació de la Llei d’amnistia, que torna a debatre’s i votar en comissió dijous de la setmana que ve, 7 de març. En declaracions als passadissos del Congrés, Montero ha recordat que Junts es recepta també aquesta “discreció” per aconseguir resultats, i espera que es pugui assolir un acord que eviti haver de buscar fórmules com una nova pròrroga de la comissió.

Després del fiasco de la votació al ple del Congrés del passat 30 de gener, en què el ‘no’ de Junts va tombar el text que defensava el PSOE, la llei va tornar al tràmit de la Comissió de Justícia, que disposava de 15 dies per elaborar un nou dictamen. La manca d’acord va forçar els socialistes a demanar una pròrroga de 15 dies que expira el 7 de març.

Publicitat

Des d’aleshores, les dues parts han mantingut silenci sobre l’estat de les negociacions, però la possibilitat que no es posin d’acord ha posat sobre la taula el plantejament que els socialistes demanin una nova pròrroga de 15 dies més per trobar l’entesa. Amb tot, l’executiu espanyol espera poder superar aquesta fase en breu i poder passar pàgina de l’amnistia sense més dilació.

Un cop la comissió aprovi un nou dictamen, el text es debatrà i votarà de nou en ple. Si obté l’aval de la cambra, passarà al Senat, on el PP té majoria absoluta. Els populars ja han avançat que torpedinaran una llei que la cambra alta rebutjarà amb tota seguretat. En tot cas, el Senat disposa d’un termini màxim de dos mesos per tramitar-la.

Et pot interessar  El president del Senat redobla l'enfrontament per l'amnistia i acusa la Mesa del Congrés d'usurpar funcions als diputats

Un cop el Senat la rebutgi, l’amnistia tornarà al Congrés perquè la cambra baixa l’aprovi definitivament i es pugui publicar al Butlletí Oficial de l’Estat. Serà aleshores quan la qüestió anirà a parar a mans dels jutges, que són els que han d’aplicar la norma i establir en quins casos afecta tant els casos jutjats com els investigats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut