Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

La Moncloa insistent en què Junts formin part de la taula de diàleg

La portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez ha insistit: “Perquè el diàleg sigui positiu tots hi hem d’estar representats”

Redacció 15/07/2022
Isabel Rodríguez i Irene Montero en roda de premsa.

La Moncloa manifesta que la reunió de la taula de diàleg de l’última setmana de juliol ha de permetre tancar “acords concrets” que representaran “una majoria de catalans”. Així mateix, els dos presidents no assistiran la trobada, que tindrà lloc a Madrid, a un espai institucional que a hores d’ara encara es troba sense especificar.

La portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez, ha afirmat que la trobada ha estat “correcta i positiva” per recuperar les relacions entre els dos executius. Sánchez i Aragonès han parlat sobre el ‘Catalangate’ sense que hi hagi hagut cap canvi de posició de Sánchez. Tot i això, no han parlat de la reforma del delicte de sedició, de la possible sentència del TJUE sobre els exiliats, ni tampoc dels pressupostos generals de l’Estat.

El punt de partida, segons ha explicat Rodríguez, és que els acords que s’assoleixin a la taula de diàleg siguin “representatius d’una majoria social àmplia i transversal”. En tot cas, la portaveu no ha aclarit quins poden ser aquests acords: “Els dos governs no han deixat de treballar en diverses vies per anar avançant i esvair qüestions”, ha afirmat, i després que Bolaños i Vilagrà acordessin la metodologia “s’ha avançat en aquests compromisos”.

Per això, des de la Moncloa s”insisteix que hi haurien de ser presents els consellers de Junts. Cal, segons Rodríguez, que totes les formacions que formen part dels dos executius de coalició s’impliquin en aquesta negociació. “Perquè el diàleg sigui positiu tots hi hem d’estar representats”, ha dit, “i qui decideixi no participar-hi ho haurà d’explicar als catalans”.