Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

La Moncloa eternitza el traspàs de Rodalies fins i tot abans de començar-lo

El ministre de Transports avisa que el traspàs serà "molt lent" perquè "hi ha massa actors" en joc

|

- Publicitat -

El traspàs de Rodalies és un dels grans acords entre el govern espanyol i ERC, inclòs en el pacte d’investidura del PSOE i els republicans, i que dona compliment a una reclama històrica del moviment independentista. Després de dècades demanant-ho, finalment el PSOE va accedir a traspassar el servei de forma integral, en una operació on també, suposadament, estan previstes inversions i infraestructura.

La teoria llueix molt bé; a la pràctica, però, i com és costum a l’Estat espanyol, la Moncloa ha començat a allargar en el temps el traspàs, avisant que aquest s’eternitzarà, fins i tot abans que hagi pogut començar. De fet, Sánchez i Aragonès es reuniran aquest dijous per abordar diverses qüestions, entre elles el reclamat traspàs, ja que fins ara no han pogut debatre’l cara a cara.

Publicitat

El ministre de Transports i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, segons ha recollit RAC1, va avisar que el traspàs “serà molt lent”, tant que probablement ell no el podrà arribar a completar com a ministre. El principal argument amb què des de la Moncloa justifiquen aquesta lentitud és que la qüestió és molt complexa perquè hi ha massa actors en joc: Adif, Renfe, l’administració catalana i l’espanyola, així com els treballadors de totes les empreses. I és que, per exemple, hi ha infraestructures que són de Territori, però que inclouen línies transversals que arrenquen o que van cap a altres comunitats autònomes; també es dona el cas que moltes línies de Rodalies inclouen trànsit de mercaderies.

És per aquestes principals raons que Puente afirma que el traspàs serà lent, ja que de moment més que una realitat és una “voluntat política”.

Et pot interessar  Aragonès creu que Junts no exigirà el traspàs de Rodalies si governa perquè "no ho va prioritzar" durant la negociació
Publicitat

Opinió

Minut a Minut