Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

La Moncloa creu que Puigdemont “ha obert una via al diàleg” i l’abordarà “amb discreció” i dins de la Constitució

Fonts de l'executiu apunten que ja hi ha jurisprudència del TC que pot aplanar el debat sobre l'amnistia

|

- Publicitat -

El govern espanyol considera que Carles Puigdemont “ha obert una via al diàleg” en la seva conferència d’aquest dimarts a Brussel·les. Fonts de l’executiu apunten que abordaran aquest diàleg “amb discreció” i actuaran sempre “dins del marc de la Constitució” per enfortir “la convivència” a Catalunya. Pel que fa a l’encaix legal de l’amnistia que Puigdemont fixa com a condició prèvia a la investidura, altres fonts de l’executiu recorden que hi ha jurisprudència al Tribunal Constitucional “sobre la necessitat de garantir la convivència” fet que al seu entendre pot passar per sobre de la interpretació d’algunes lleis.

L’executiu espanyol aborda amb optimisme i “determinació” els contactes que han de venir amb Junts per fer possible la investidura de Pedro Sánchez, tot i que formalment sosté que aquesta ronda de negociacions públiques no començarà fins que no fracassi la investidura de Feijóo el 29 de setembre, en segona votació.

Publicitat

Ara per ara, sostenen, Puigdemont ha fixat unes condicions que està en el seu dret d’establir, i “quan ens toqui entrar començarem a treballar”.

En tot cas, de moment l’executiu no preveu una reunió amb Puigdemont com la que va mantenir aquest dilluns la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, que, insisteixen, va fer a títol de líder de Sumar, i no en representació de l’executiu.

Segons aquestes fonts, serà un cop fracassi la investidura de Feijóo que es poden establir contactes que en tot cas seran entre formacions, és a dir, del PSOE amb Junts.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, s’ha limitat a apuntar que els socialistes encaren els contactes amb les premisses del “diàleg” i la “Constitució” amb l’objectiu de generar “convivència” a Catalunya.

Rodríguez ha recordat que durant els últims cinc anys a Catalunya el seu govern ha fet una aposta “valenta” que “ha funcionat”, i “avui ningú pot negar que la situació a Catalunya no és infinitament millor que fa cinc anys”.

Et pot interessar  Comín tornarà a Catalunya amb Puigdemont el dia de la investidura

En tot cas, i després de l’aparició de crítiques a la possible negociació del PSOE i Junts com les de l’expresident Felipe González, Rodríguez ha volgut llançar un “missatge de tranquil·litat”, perquè “ja ningú es creu que ve el llop”, com, ha afirmat, diu el PP.

“Aquest govern de Sánchez ha demostrat que fa complir la constitució a tot Espanya, i que va ser en un altre moment amb un govern del PP quan hi va haver qui va voler saltar la Constitució”. “Sánchez ha garantit que avui es compleixi a tots els territoris la Constitució”, ha insistit.

Pel que fa a la condició de Puigdemont d’una possible amnistia, el ministre de l’Interior i exjutge de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, ha insistit que les mesures que adopti el govern espanyol sempre estaran “dins del marc constitucional”. “Estudiem” tots els escenaris per “garantir la convivència al nostre país”, però “la convivència no es pot assolir fora del marc constitucional”, ha dit.

Fonts del seu executiu han apuntat que hi ha jurisprudència al Tribunal Constitucional que podrien ajudar a resoldre la qüestió des de la premissa que la garantia de la convivència passa per sobre la interpretació que es pot fer d’alguns textos legals.

Rodríguez ha fet aquestes manifestacions després que l’expresident Carles Puigdemont hagi fixat l’amnistia com a condició “prèvia” per començar a negociar un “acord històric” amb l’Estat.

En la conferència celebrada aquest dimarts a Brussel·les, Puigdemont ha posat com a condició per negociar la investidura un “abandonament complet i permanent de la via judicial contra l’independentisme”.

L’expresident ha avisat que ara per ara no es donen les condicions per negociar i ha demanat que el procés per a una eventual negociació sigui “seriós, honest i ambiciós”. També ha dit que la negociació dependrà de l’autodeterminació, necessària per “resoldre el problema de fons”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut