Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La monarquia espanyola fa el paperot a la recepció de Carles III al Palau de Buckingham

|

- Publicitat -

El rei Carles III ha celebrat aquest diumenge a la tarda al palau de Buckingham una recepció per als prop de 500 caps d’Estat, dignataris estrangers i membres de cases reials que s’han desplaçat a Londres per assistir aquest dilluns al funeral de la reina Elisabet II.

La monarquia espanyola ha protagonitzat un retrobament tens, ja que finalment hi ha assistit el monarca fugat Juan Carlos juntament amb Sofia de Grècia i els actuals reis d’Espanya, Felipe VI i Letizia. Els emèrits han intentat aparentar normalitat, tot i els mútliples escàndols que l’esquitxen a ell, i han arribat a la recepció uns vint minuts abans.

Publicitat

Es tracta del primer acte públic en què coincideix amb el fill des que l’emèrit va fugir a Abu Dhabi l’agost del 2020. Prèviament, Felipe VI i Letizia havien visitat la capella ardent d’Elisabet II al palau de Westminster per presentar els seus respectes a la monarca i han firmat al llibre de condolences del palau de Lancaster.

L’absència de Putin

La recepció al palau de Buckingham reuneix els principals caps d’Estat i dignataris estrangers, amb l’excepció destacada del president rus, Vladimir Putin, arran de la crisi per la invasió d’Ucraïna. Tampoc hi ha alts representants de Bielorússia, Iran, Afganistan, Síria, Nicaragua o Veneçuela. No falten però a la cita el president nord-americà, Joe Biden; el líder canadenc, Justin Trudeau; el president francès, Emmanuel Macron; o el president brasiler, Jair Bolsonaro.

Les famílies reials tampoc han perdut l’ocasió i el funeral d’Elisabet II comptarà amb la presència dels reis dels Països Baixos, els de Bèlgica, la reina de Dinamarca, els reis de Suècia, els de Noruega i el príncep de Mònaco. Els emperadors del Japó, Naruhito i Masako, també s’han desplaçat excepcionalment fins a la capital britànica i no faltaran a la cerimònia, que amb enormes mesures de seguretat blindarà el centre de Londres.

Cua interminable per acomiadar la reina

La capella ardent d’Elisabet II ha acumulat aquest diumenge fins a 14 hores de cua (ha arribat a Southwark Park) i afronta les seves últimes hores d’obertura. Les autoritats britàniques han demanat que no s’apropi més gent a la cua perquè aviat es prendrà la decisió del seu tancament definitiu. A les 20.00 hores (21.00 hores a Catalunya), s’ha celebrat un minut de silenci a tot el Regne Unit en honor a la reina, traspassada el 8 de setembre passat als 96 anys i després de 70 anys de regnat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut