Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Mesa rebutja la petició de Cs i PPC en contra la llei antidesnonaments i manté el punt al ple

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament no ha admès a tràmit la petició de Cs i el PPC per portar la llei antidesnonaments que ha d’aprovar el Parlament al Consell de Garanties Estatutàries i que emeti un dictamen. Segons fonts de l’òrgan s’ha constatat que com que el Grup Mixt, format només pels diputats del PPC, no té 5 diputats o més no pot tenir signatura i per tant no pot subscriure la iniciativa, d’acord amb l’Article 32.2 del Reglament de la cambra. La inadmissió ha comptat amb el suport dels membres de la Mesa de Junts, ERC i CUP, mentre que el PSC era partidari d’admetre la petició perquè hi ha precedents en aquest sentit. Després de rebutjar la petició, es manté el punt a l’ordre del dia del ple i es preveu que es voti la norma aquest dimecres.

Junts, ERC i CUP -contraris a admetre a tràmit la petició- han argumentat que l’Article 32.2 del Reglament estableix que en les iniciatives que cal la signatura dels portaveus dels grups parlamentaris, la del Grup Mixt “únicament es compta si és constituït per un mínim de cinc membres i si acredita el suport de la majoria del grup”. Com que el Grup Mixt només està format pel PPC i té tres diputats, no hauria de poder registrar la petició.

Publicitat

Per la seva banda, els socialistes s’han mostrat partidaris d’admetre la petició de Cs i PPC perquè hi ha diversos precedents que avalen que el PPC ha pogut registrar peticions al CGE. Un dels exemples és en el cas de la llei de creació del Fons Complementari de Riscos –que també es votarà en aquest ple-. En aquella ocasió Cs i PPC van sol·licitar el dictamen i el Consell de Garanties ho va admetre a tràmit. En qualsevol cas, fonts dels socialistes han remarcat que la llei és “important” per a la ciutadania.

Des del PPC ja s’han pronunciat en contra d’aquesta decisió. El secretari general del partit –i antic membre de la Mesa-, Santi Rodríguez, ha qualificat la decisió “d’impressionant i sectària” i ha assegurat que és “contrària al Reglament i a decisions anteriors de la Mesa”. A més, ha avançat que el posicionament “tindrà resposta”. Tant Cs com PPC consideren que la llei conté diversos punts inconsitucionals. Per la seva banda, des de Vox están estudiant presentar un recurs directament al Tribunal Constitucional.

Amb la inadmissió, es manté el punt a l’ordre del dia i està previst que aquest dimecres el ple voti la llei d’emergència habitacional, batejada com a ‘llei antidesnonaments’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut