Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1002
La República

La justícia avala l’espionatge a David Madí i Xavier Vendrell en l’operació ‘Voloh’

Els magistrats consideren proporcionades i justificades les punxades telefòniques i no veu cap vulneració del dret de defensa dels investigats

Avatar
Agències 04/02/2021
L'empresari David Madí arribant al seu despatx acompanyat per la Guàrdia Civil | EP

L’Audiència de Barcelona ha avalat les intervencions telefòniques de l’operació ‘Voloh’ ordenades pel magistrat del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona a l’exalt càrrec de CDC David Madí, a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, i al president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, entre altres, pel suposat desviament de fons públics per finançar el procés sobiranista. Els magistrats consideren que existeixen “sospites fundades de la comissió de delictes relatius a la corrupció”, de manera que desestima el recurs presentat per Madí, al qual es van adherir bona part de la vintena d’investigats, segons la interlocutòria avançada per ‘El Periódico’ i comunicada pel TSJC.

La secció número 21 no veu cap vulneració del dret de defensa dels investigats pel fet de ‘punxar-los’ els telèfons i considera que el magistrat instructor, Joaquín Aguirre, va motivar suficientment la necessitat de les intervencions de les comunicacions pels delictes de tràfic d’influències o malversació de fons públics. De fet, en les converses analitzades per l’Audiència es dedueix que alguns investigats tenen la intenció de convertir fons públics en criptomonedes.

Els magistrats neguen que la mesura es prengués davant de meres conjectures o especulacions, ja que de l’anàlisi de les converses, es constaten “sospites fundades”. Les intervencions es van ordenar després d’analitzar gravacions d’àudio de converses amb Madí i Vendrell trobades al telèfon mòbil de Víctor Terradellas, excap de relacions internacionals de CDC i investigat prèviament per desviament de fons de la Diputació. Amb aquells indicis, creuen els magistrats, n’hi havia prou per autoritzar les gravacions dels telèfons de Madí i Vendrell.