Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Junta de Portaveus del Parlament rebutja la condemna als exmembres de la Mesa i exigeix alliberar els presos polítics

|

- Publicitat -

La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat amb la majoria de JxCat, ERC i la CUP una declaració en què rebutgen la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) als membres de la Mesa de la cambra de la passada legislatura, condemnats a 20 mesos d’inhabilitació i a una multa de 30.000 euros. El document consensuat entre els tres grups denuncia que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser condemnada a 11 anys i mig de presó pels mateixos fets, que el TSJC considera desobediència i no sedició, per la qual cosa n’exigeix “l’alliberament immediat”, tant d’ella com de la resta de presos condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

La Junta sosté que Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet van complir “les seves funcions reglamentàries permetent la tramitació de totes les iniciatives promogudes pels diputats” i considera “extravagant i perillós” que el TJSC exclogui la inviolabilitat parlamentària de la causa “atès que permet, a la pràctica, criminalitzar qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària”. “Un parlament ha de poder debatre de tot, sense més límits que la voluntat dels diputats”, defensa.

Publicitat

Per això, JxCat, ERC i la CUP critiquen que la llei de reforma del Tribunal Constitucional de l’any 2015 per haver estat “aprovada amb l’objectiu polític explícit de reprimir l’independentisme” i que ha provocat “censura” als debats parlamentaris. “Suposa un greu risc per a la democràcia”, han advertit, per la qual cosa han demanat a la Mesa del Parlament que garanteixi la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats.

Així mateix, les tres formacions s’han solidaritzat amb l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va ser absolta, i amb el també exmembre de la Mesa Joan Josep Nuet, que té la causa oberta al Tribunal Suprem ja que ara és diputat al Congrés.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament
Publicitat

Opinió

Minut a Minut