Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Junta de Portaveus debatrà si es vota recórrer l’escó de Torra al Suprem durant el ple del Parlament

|

- Publicitat -
La Junta de Portaveus prevista per a dimarts que ve debatrà si inclou a l’ordre del dia del ple de la setmana que ve la votació per decidir si el Parlament recorre al Tribunal Suprem (TS) per l’escó del president de la Generalitat, Quim Torra. I és que el Suprem ha dit al Parlament que és el ple de la cambra i no la Mesa qui ha de decidir si presenta o no un recurs i ha donat de termini fins al 13 de febrer per presentar-lo. El 16 de gener, el Parlament ja va recórrer contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó a Torra, però ho va fer basant-se en un acord de la Mesa. Així doncs, tot apunta que al ple que comença dimecres es farà el debat i votació sobre aquesta qüestió després que la retirada de l’escó a Torra hagi provocat una nova crisi entre JxCat i ERC i l’anunci d’eleccions una vegada el Parlament aprovi els pressupostos del 2020.

El Suprem ha decidit sobre les mesures cautelars presentades per Torra però no sobre el recurs del Parlament, ja que l’alt tribunal considera que és el ple del Parlament qui ha de decidir si es presenta el recurs i ha donat 15 dies de marge per esmenar aquest error formal.

Aquesta setmana, en aplicació de la decisió del Suprem de no acceptar que s’aixequi l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Torra mentre no hi hagi sentència ferma, s’ha tret la condició de diputat al president de la Generalitat. JxCat ja ha anunciat que no substituirà Torra i, per tant, el grup es quedarà amb un diputat menys dels 34 actuals.

Publicitat
Et pot interessar  SCC entra a fer campanya i demana al Suprem que investigui Puigdemont per blanqueig de diners

Les discrepàncies entre JxCat i ERC han provocat una crisi definitiva de Govern i que, segons el president de la Generalitat, s’hagi arribat al final de la legislatura. Torra va acusar directament el president del Parlament, Roger Torrent, d’haver deixat a la “intempèrie” la presidència de la Generalitat. Una afirmació que Torrent ha negat avui en una entrevista a Rac 1. Segons el president de la cambra catalana, no és el Parlament qui ha pres la decisió de retira l’escó a Torra i ha assenyalat que el responsable és un “estat demofòbic”.

Tot plegat arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna Torra a un any i mig d’inhabilitació per desobediència per haver retirat tard la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels presos i “exiliats”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut