Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La JNC i Joves Junts rivalitzen per liderar la branca juvenil del partit de Puigdemont

|

- Publicitat -

La històrica Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i un nou col·lectiu de joves de Junts, que es constituïa ahir amb el nom de Joves Junts, rivalitzen per convertir-se en l’organització juvenil de referència del partit que presideix Carles Puigdemont. La direcció de Junts té previst abordar la qüestió en la reunió d’aquest divendres després que aquest nou espai s’hagi adreçat a l’executiva per mirar de ser l’organització de referència de la formació.

Joves Junts, que dijous va celebrar l’assemblea fundacional, està liderat per Anthony C. Sànchez i Mariona Rull -neboda de l’exconseller Josep Rull-, i defensen que Junts ha de tenir unes joventuts de nova creació per proporcionar “aire fresc i noves dinàmiques per fer política”, segons destaquen en un comunicat.

Publicitat

Després d’assegurar que no volen absorbir cap organització juvenil, insten la JNC, Joves Demòcrates, els joves d’Acció per la República, de Moviment d’Esquerres i els d’Independentistes d’Esquerra a establir “relacions de col·laboració i de doble militància” amb Joves Junts.

De fet, Anthony C.Sánchez és militant d’Acció per la República, cara visible del qual és la diputada de Junts al Parlament Aurora Madaula, que seria una de les principals impulsores d’aquest col·lectiu, juntament amb l’exalcalde de Montblanc, Pep Andreu, i altres noms com el d’Irene Negre i Maria Àngels Cabassés.

Segons fonts de la JNC citades per Europa Press no veuen recorregut per aquest col·lectiu dins el partit i asseguren que ja van provar una cosa semblant, via esmena, al congrés fundacional de Junts, però que no ho van aconseguir. “És un grup reduït d’unes 20 persones, sense estructura ni implantació. La JNC té estructura i implantació, i es va tancar un acord de col·laboració amb Junts de cara a les eleccions del 14-F”, destaquen aquestes fonts, que asseguren que aviat hi haurà un conveni de col·laboració estable amb Junts, previsiblement abans del congrés que la JNC celebrarà els dies 21 i 22 de març.

A més de reivindicar el seu suport des del començament a Puigdemont, estan convençuts que tenen la confiança de gran part de la resta de la direcció, començant per la de l’expresident català i passant per noms com el de Laura Borràs, Míriam Nogueras, Albert Batet, David Saldoni i Jaume Alonso-Cuevillas, a més del suport dels presidents de vegueria. En el seu congr´s nacional, que es farà a les localitats selvatanes de Maçanet de la Selva i Vidreres, es posarà fi al mandat de Judith Toronjo com a Secretària General, que comença una nova etapa com a Diputada del grup parlamentari de Junts.

A més de debatre dues ponències, una de caire organitzatiu i una de caire polític, els congressistes de la JNC escolliran un nou Comitè Executiu Nacional. L’única candidatura presentada, amb el nom de “Batec i espurna”, està encapçalada per Álvaro Clapés-Saganyoles com a candidat a la Secretaria General i Ariadna Urroz com a candidata a la presidència del Consell Nacional.

La ponència política recull, entre d’altres coses, un reconeixement explícit al mandat que es deriva del referèndum de l’1 d’octubre i una aposta pel diàleg efectiu i real amb l’estat sobre la base del reconeixement i el compromís de fer efectiu el dret a l’autodeterminació de la nació catalana, i una llei d’amnistia per les gairebé 3.000 persones represaliades a Catalunya. A més, la ponència aposta perquè el Consell per la República lideri políticament el moviment independentista i que assumeixi la preparació de les estructures del nou estat, que articuli la mobilització de la societat civil i vetlli pel reconeixement internacional del dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Per altra banda, la ponència organitzativa pretén modernitzar l’organització internament, exaltant la independència de la JNC com a organització amb personalitat pròpia, que aposta per consolidar la relació com a organització política juvenil de referència de Junts, així com continuar treballant amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Joventut Liberal Europea (LYMEC) o la Federació Internacional de Joventuts Liberals (IFLRY).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut