Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La JEC rebutja acreditar Puigdemont com a eurodiputat perquè no ha acatat la Constitució espanyola a Madrid

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC) es resisteix a acreditar Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí o Jordi Solé com a eurodiputats perquè no han acatat la Constitució espanyola al Congrés dels Diputats, a Madrid, malgrat no ser un tràmit obligatori. L’òrgan electoral no ha canviat el seu argumentari, ni tan sols davant la petició que ha fet la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

La petició de Metsola sorgeix arran del fet que des de la UE no han pogut comprovar si els polítics independentistes tenen la condició plena d’eurodiputats, tal com va exposar l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, perquè l’Estat espanyol no ha enviat la documentació corresponent, segons recull el 324. Aleshores, la presidenta del Parlament Europeu va demanar a la JEC la llista completa dels 59 eurodiputats escollits a les eleccions del 2019.

Publicitat

Tanmateix, la JEC ha respost amb el mateix argument que fa servir des de l’any 2019, quan es va limitar a enviar al Parlament Europeu el llistat incomplet, sense els noms de Puigdemont, Comín, Ponsatí o Solé, tot i que figuraven al BOE com a eurodiputats. Segons la JEC, els eurodiputats catalans, que són exiliats polítics, no tenen la condició plena perquè no van acatar la Constitució espanyola al Congrés dels Diputats, un requisit que, per altra banda, no és obligatori, segons una sentència del TJUE del 2019. La JEC, però, considera que els escons dels eurodiputats electes han de “quedar vacants temporalment fins que es produeixi aquest acatament, amb la suspensió dels seus drets i prerrogatives en els mateixos termes”.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE es pronuncia dijous sobre el recurs de Puigdemont pel rebuig inicial del PE a donar-li l'escó
Publicitat

Opinió

Minut a Minut