Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

La JEC considera propaganda electoral la proposta de finançament singular d’Aragonès

L'àrbitre dels comicis també estima una segona denúncia del PSC per uns tuits sobre millores al sistema sanitari

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC) considera que la presentació de la proposta de finançament singular per a Catalunya duta a terme pel Govern en roda de premsa el 19 de març és propaganda electoral, atès que vulnera l’obligada neutralitat de l’executiu davant dels comicis del 12-M. L’àrbitre de les eleccions ha resolt, així, una denúncia presentada pel PSC contra aquella presentació, feta per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, després de la reunió habitual del Consell de Govern. A més, la JEC ha estimat una segona denúncia del PSC a l’entorn de textos patrocinats als comptes de la xarxa social X del ‘Diari de Tarragona’ i del ‘Diari de Sabadell’ sobre millores al sistema sanitari.

El PSC ha denunciat davant la JEC que en la roda de premsa del 19 de març, on s’informava de la proposta de finançament singular per a Catalunya preparada per l’executiu de Pere Aragonès, es van fer “missatges polítics i partidistes de les virtuts i bondats que adornen un govern d’ERC, per una banda, i de les suposades maldats, allò negatiu i el demèrit d’una altra opció política representada pel govern d’Espanya”.

Publicitat

La JEC considera que la proposta es va presentar en un moment en què ja s’havia dissolt el Parlament i ja s’havien convocat les eleccions. A més, recorda que a la mateixa roda de premsa el projecte es va presentar com un “document de treball”, per la qual cosa, “sembla més l’anunci d’un programa futur que d’un acord governamental d’aplicació immediata, de tal manera que està més en la línia d’allò que les formacions polítiques concurrents a les eleccions presenten com a programa electoral”.

Et pot interessar  El cartell de Cs pel 12-M està fet amb intel·ligència artificial i demana "detenir" Puigdemont i Sánchez

Alhora considera declaracions que van “més enllà del que s’ha de considerar com a actuació neutral d’informació d’acords del Consell de Govern” manifestacions de la consellera d’Economia i Hisenda sobre la “deslleialtat institucional de l’Estat”, sobre el nivell d’inversió “deficient” de l’Estat a Catalunya o sobre la “inacció d’altres forces polítiques”.

Piulades palmàries

Pel que fa als textos patrocinats pel Govern que es van publicar als comptes oficials de la xarxa social X de ‘Diari de Tarragona’ i de ‘Diari de Sabadell’, “resulta palmari”, a parer de la JEC, que l’acció “incorre en la prohibició” que marca la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

“És manifest que no s’està aportant al ciutadà informació necessària o imprescindible per al correcte funcionament dels serveis públics”, excepció recollida per la llei, “sinó que es limita a donar compte dels assoliments i actuacions dutes a termes pel Govern que patrocina els anuncis”.

Per tot plegat la JEC estima les dues denúncies del PSC i insta el Govern a abstenir-se de fer actuacions “que siguin contràries a la prohibició de fer campanya d’assoliments o la utilització d’imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per les formacions polítiques en la campanya electoral”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut