Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

La JEC atorga a Espai CiU-PDeCAT el 100% dels drets electorals de JxCat per al 23-J

El partit no haurà de compartir els recursos i els espais amb Junts, que podria portar el cas encara als jutjats

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat la raó a Espai CiU-PDeCAT i li ha atorgat el 100% dels drets electorals de la coalició Junts per Catalunya per al 23-J. La JEC tomba una resolució prèvia de la Junta Electoral de Barcelona, que havia arribat a la conclusió que els drets s’havien de repartir al 50% entre els dos membres de la coalició, la mateixa PDeCAT i Junts. Els del partit demòcrata no hi van estar d’acord i van recórrer la decisió a la JEC, que ara resol al seu favor. L’àrbitre electoral argumenta que l’acord de coalició pactat el 2019 establia, precisament, que la integritat dels drets havia d’anar al PDeCAT. Així, el partit no haurà de compartir els recursos i els espais amb Junts, que podria portar el cas encara als jutjats.

A la resolució, a la qual ha tingut accés l’ACN, la Junta Electoral Central reconeix el dret de la coalició electoral Partit Demòcrata Europeu Català – Espai CiU (PDeCAT) a percebre la quantia íntegra de l’avançament electoral previst a l’article 127 bis de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) pel resultats obtinguts per la coalició electoral Junts en les eleccions generals celebrades el 10 de novembre del 2019. Alhora ha denegat a la nova coalició Junts formada en el present procés electoral l’avançament previst al mateix article.

Publicitat

El PDeCAT va recórrer l’acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de 21 de juny del 2023 pel qual es decidia que el repartiment de drets electorals obtinguts per la coalició Junts a les eleccions generals del 10 de novembre del 2019 consistirà en atribuir un 50% a cadascuna de les dues formacions que van integrar la coalició. A l’acord s’explicava que en no constar a la candidatura els electes que pertanyien a cada formació, procedia aquest prorrateig.

Et pot interessar  Comín tornarà a Catalunya amb Puigdemont el dia de la investidura

La JEC admet aquest extrem, però subratllava que el pacte signat pels dos components de la coalició “era clar i explícit” a l’assenyalar que “la subvenció electoral que, en el seu cas, correspongui, serà percebuda en la seva totalitat pel PDeCAT”, així com que “les subvencions electorals per vots i escons i per l’enviament directe als electors de propaganda electorals de les que pugui ser benficiària la coalició electoral d’acord amb la normativa vigent seran percebues en la seva totalitat pel PDeCAT”.

Finalment, el pacte també indicava: “Els drets electorals que es generin com a conseqüència dels resultats que obtingui la coalició electoral a les eleccions a Corts Generals del pròxim 10 de novembre del 2019, correspondran al PDeCAT en la seva totalitat, de forma que en les següents eleccions equivalents, tant si el PDeCAT concorre en solitari, com en coalició amb altres partits, li correspondrà el 100% dels drets electorals que hagi obtingut la coalició en aquestes eleccions generals. Aquesta clàusula podrà fer-se valdre quan la normativa electoral no ho impedeixi”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut