Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La intendent Teresa Laplana no anirà al Suprem i s’acull al seu dret a no declarar

Estava citada el 23 d'abril com a testimoni a petició de Vox, Sànchez i Cuixart però ha remès un escrit al tribunal

|

- Publicitat -

La intendent dels Mossos d’Esquadra que estava al capdavant del dispositiu del 20 de setembre de 2017 a la Conselleria d’Economia, la intendent Teresa Laplana, no anirà a declarar al Tribunal Suprem com a testimoni. Estava citada per al 23 d’abril a les onze del matí a petició de l’acusació popular de Vox i per les defenses de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Laplana està acusada de sedició a l’Audiència Nacional i la fiscalia li demana 4 anys de presó. Per això, la seva defensa –exercida per Olga Tubau- ha remès un escrit al tribunal comunicant que s’acollirà al seu dret a no declarar per estar investigada en un altre procediment. El Suprem ha deixat sense efecte la seva citació i, per tant, la intendent no s’haurà de desplaçar fins a Madrid el dimarts que ve.

La declaració de Laplana estava prevista per al 23 d’abril, juntament amb d’altres càrrecs polítics com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, o els exconsellers Jordi Baiget, Meritxell Ruiz i Jordi Jané, entre d’altes.

Publicitat

La seva defensa, però, ha remès un escrit al tribunal –presidit per Manuel Marchena- per comunicar que s’acollirà al seu dret a no declarar perquè està investigada a l’Audiència Nacional. El tribunal ha deixat sense efecte la citació i, per tant, no haurà ni de desplaçar-se al tribunal.

Mentre que Laplana ha optat per no declarar al Suprem, el que fou cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, sí que ho va fer i va respondre àmpliament les preguntes de totes les parts. El major del cos està acusat en la mateixa causa a l’Audiència Nacional i la fiscalia sol·licita per a ell 11 anys de presó per rebel·lió. Tots dos estan representats per Olga Tubau.

La defensa demana l’absolució a l’Audiència Nacional

Durant la fase d’investigació a l’Audiència Nacional, la intendent no va declarar presencialment i ho va fer a través de videoconferència. La seva advocada ha presentat ja l’escrit de defensa on demana l’absolució.

En l’escrit subratlla que la intendent “sempre ha complert amb la legalitat constitucional vigent i ha obeït els mandats judicials i del Ministeri Fiscal”, així com dels seus comandaments superiors. Afegeix que “mai ha impedit ni dificultat el compliment de les ordres judicials”.

Sobre el 20-S, la defensa argumenta que “no tenia competències ni facultats per ordenar la mobilització d’efectius policials” tot i ser la responsable de l’operatiu al Departament d’Economia. Eren decisions, diu l’escrit, “que havien d’adoptar els seus superiors jeràrquics”.

El 20-S, a més, ella no havia d’haver treballat perquè el dia anterior un metge li va recomanar repòs per presentar un quadre d’inestabilitat i vertígens.

Un jutjat del Vendrell arxiva la investigació d’una trentena de mossos per l’1-O

D’altra banda, avui s’ha conegut que el jutjat número 3 del Vendrell ha arxivat la investigació d’una trentena d’agents dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació l’1-O a petició de la fiscalia. La jutgessa pren la mateixa decisió en el cas d’alguns directors de centres escolars de la zona i de responsables del CAP del Vendrell, així com algunes persones que van ser identificades pels Mossos d’Esquadra als punts de votació d’aquest partit judicial. La majoria dels agents han estat representats per advocats del sindicat USPAC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut