Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La iniciativa perquè les regions nacionals tinguin accés directe als fons europeus s’apropa a les firmes necessàries

La proposta ciutadana també exigeix l’oficialitat de llengües com el català

Agències 31/01/2021
Captura de pantalla de la pàgina web de NationalRegions.eu, una iniciativa ciutadana per protegir les regions nacionals

La iniciativa ciutadana per protegir les regions nacionals demana l’accés directe dels territoris als fons europeus. “Una manera de prestar atenció especial a aquestes regions és establint un mecanisme de finançament separat dins de la política de desenvolupament de la Unió Europea, que sigui exclusivament per les regions nacionals”, apunta el portaveu internacional de la Iniciativa Ciutadana de les Regions Nacionals, Attila Dabis. La campanya busca “aconseguir una personalitat legal i reconeguda” dins la UE per protegir les regions nacionals que tenen “trets culturals, ètnics o lingüístics diferents”. La proposta per fer oficial llengues com el català s’apropa a les 40.500 firmes necessàries a l’estat espanyol per ser tramitada.

La campanya de recollida de signatures acaba el 7 de febrer i se’n necessita més d’un milió per poder tirar endavant la iniciativa i presentar les propostes a la Comissió Europea. Per ara, Hongria, Romania, Eslovàquia, Croàcia, Lituània i Suècia ja han superat el llindar mínim de suport requerit. En el cas d’Espanya, per ara s’ha aconseguit el 96% de firmes necessàries.

“Si aconseguim totes les firmes, la Comissió ens haurà d’escoltar, haurà de fer una audiència pública per escoltar els problemes que hi ha a les regions nacionals de dins la unió”, assegura Dabis. “Presentarem un full de propostes específiques” per garantir que la Unió Europea protegeixi la diversitat cultural i lingüística.

La iniciativa proposa el reconeixement oficial de les llengües pròpies, les mateixes oportunitats d’accés als fons estructurals de la Unió Europea, l’accés a programes que garanteixin el desenvolupament social i econòmic de les regions i que preservin la diversitat cultural, o el compliment dels compromisos internacionals en relació a les minories nacionals per part dels estats membres.

Les dues regions nacionals a Espanya que “pateixen per mantenir la identitat” són Catalunya i el País Basc. La iniciativa compta amb “el miraculós” suport del Consell per la República, l’Assemblea Nacional Catalana, el partit de Junts o Plataforma per la Llengua.

El portaveu Dabis assegura que el rol dels catalans és “decisiu” en la recol·lecta de signatures i que “és particularment miraculós veure el que un sol tuit de Carles Puigdemont pot generar”, diu el portaveu de l’iniciativa, Attila Dabis. “Els catalans estan fent una feina excel·lent construint connexions entre les regions nacionals”, que afegeix que volen “enfortir els vincles entre elles”.

L’enllaç per donar suport a la iniciativa: https://www.nationalregions.eu/ca