Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La iniciativa de Junts per impulsar l’ús del català a la Justícia al Congrés

|

- Publicitat -

Nova iniciativa de Junts per impulsar l’ús del català a la Justícia, el diputat de Junts Josep Pagès ha registrat al Congrés una proposició de Llei.

Segons ha exposat el diputat, avui dia, l’Estat incompleix de manera sistemàtica la Carta Europea de Llengües Minoritàries i les resolucions del Consell d’Europa, ja que no garanteix que els processos penals es puguin fer en català: “La negativa de l’Estat, independentment del color del govern de torn, a complir les obligacions adquirides a la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, signada el 2001, no només vulnera els drets lingüístics de tots els ciutadans amb llengües cooficials, sinó que el caràcter discriminatori d’aquesta actuació provoca un efecte dissuasiu”, sentencia Pagès. A més, afegeix que l’ús del català ha caigut a un 10% als jutjats.

Publicitat

La proposta sol·licita una reforma de l’article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè “s’estableixi clarament que als processos judicials s’han de poder fer en llengües cooficials si una de les parts ho demana”.
Segons Pagès, aquesta mesura comportaria l’erradicació de l’actual sistema de traduccions, que “desincentiva l’ús de les llengües cooficials”. A més, la reforma aniria acompanyada de l’obligatorietat de jutges, fiscals i personal de l’administració de Justícia d’acreditar un coneixement suficient de la llengua per poder fer les funcions en territoris amb llengua pròpia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut