Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La fiscalia rebaixa a un any i sis mesos de presó la petició de pena per als dos mossos que acompanyaven a Puigdemont

El judici acaba aquest dijous a l’Audiència Nacional espanyola

Avatar
Agències 08/07/2021
Judici a l'Audiència Nacional espanyola contra dos mossos d'Esquadra, d'esquena, que acompanyaven Puigdemont a Alemanya el març del 2018.

La fiscalia ha rebaixat a un any i sis mesos la petició de presó per un delicte d’encobriment per als dos mossos que acompanyaven l’expresident Carles Puigdemont a Alemanya quan va ser detingut el març de 2018. En l’última sessió del judici aquest dijous a l’Audiència Nacional, el ministeri públic ha modificat la petició de pena -inicialment demanava tres anys de presó per a cadascun-, però ha argumentat que “el caràcter reprotxable de la conducta” s’ha acreditat durant la vista oral. Segons la fiscalia, els dos mossos sabien que “prestaven la seva ajuda per evitar l’execució d’una ordre europea de detenció”. “Ho van fer intencionadament”, ha remarcat.

El fet que Puigdemont decidís fer el viatge de tornada de Finlàndia a Bèlgica per carretera era “evitar algun filtre en el qual es pogués detectar la identitat d’aquesta persona i pogués ser detinguda”, ha dit el fiscal. El trajecte fins a Brussel·les, frustrat per la detenció a Alemanya, era de “més de 2.000 quilòmetres” i amb una durada d’uns “dos o tres dies”, ha remarcat.

Això és un trajecte que, comparat amb l’anada en avió, és “llarg, dificultós i anòmal” i evidencia la intenció “d’ajudar a eludir l’ordre” de detenció emesa per la justícia espanyola. “Tenien coneixement que existia una cerca de Puigdemont i hi havia activa una euroordre”, ha dit el fiscal, que ha remarcat que, com a policies, coneixien com funciona.