Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La Fiscalia obre 7 investigacions a organismes de l’Estat per la compra de material sanitari, a petició d’Ayuso

|

- Publicitat -

La Fiscalia anticorrupció ha obert 7 diligències d’investigació per suposades irregularitats en els contractes d’emergència per adquirir material sanitari contra la covid-19 formalitzats per part de l’Administració General de l’Estat, i també per concessió de subvencions públiques a una empresa relacionada amb la família de Pedro Sánchez.

Ho fa arran d’una denúncia del PP de la Comunitat de Madrid que considera que s’ha produït delictes de prevaricació, negociacions prohibides als funcionaris, tràfic d’influències i malversació de diners públics. Els populars aporten com a prova informacions periodístiques que relacionen els aleshores ministres Illa, Ábalos i Calviño amb algunes de les empreses. La Fiscalia encarrega la investigació al fiscal Luis Pastor Motta, que va ocupar càrrecs de lliure designació al govern d’Aznar.

Publicitat

Segons un comunicat que ha fet públic aquest divendres, la Fiscalia investiga principalment la vinculació de les societats adjudicatàries amb cadascuna de les administracions i la manca de comprovació de concurrència dels requisits mínims per a la formalització de contractes.

14 operacions diferents

La denúncia del PP apunta a 14 operacions, avals i ajudes per valor de 326.849.191 euros. La de més quantitat és una compra de 280 milions de mascaretes per part del Ministeri de Sanitat a través de la Direcció General de Cartera a l’empresa FCS Select Products per 143.990.000 euros, IVA inclòs. La mateixa empresa va rebre altres comandes: 150 milions de mascaretes per 77.137.500 euros; 58 milions de mascaretes per 29.826.500 euros, i 20 milions de mascaretes, 10 milions de guants i 150.000 ulleres de protecció per 12.172.600 euros.

Segons la denúncia del PP, informacions periodístiques apunten que existeix una “relació d’amistat dels administradors de la societat amb l’aleshores ministre de Sanitat Salvador Illa. A més, l’activitat social de l’empresa, que ofereix serveis de fabricació de productes de màrqueting “no té relació directa amb l’objecte del contracte”, i hi ha “manca de comprovació de la solvència de l’adjudicatària”. Segons el PP, el 2018 la seva xifra de negoci va ser inferior a un milió d’euros, i el 2020 va assolir els 263,1 milions fruit de les adjudicacions públiques.

Altres comandes impugnades són l’adquisició d’un nombre indeterminat de mascaretes per part de Ports de l’Estat a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S.L. per 24.200.000 euros; un nombre indeterminat de mascaretes per part d’Adif a la mateixa empresa per 12.500.000 euros, i altre material indeterminat per part de la Subdelegació General de Gestió Econòmica a la mateixa empresa per 3.479.355 euros.

La denúncia del PP diu que la marca Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S.L. “té relació amb l’aleshores ministre de Transports, José Luis Ábalos“, “la seva activitat social no té relació directa amb l’objecte del contracte” i hi ha “manca de comprovació de la solvència de l’adjudicatària”. Els populars asseguren que el 2019 la seva xifra de negoci va ser de 0 euros i el 2020 va escalar fins als 51,13 milions d’euros.

Et pot interessar  Aragonès creu que no tindria sentit una qüestió de confiança de Sánchez: "No hi ha crisi amb els socis d'investidura"

També hi ha dues compres per part de la Direcció de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA) a l’empresa Member Of The Tribe per adquirir 40 milions de guants per 3.880.000 euros i a Weihai Textile Group de 500.000 bates per 10.192.605 euros.

Segons el PP, Member Of The Tribe té com a objectiu social el disseny de roba de vestir i accessoris, i no té relació amb el subministrament de productes sanitaris. A més, s’hauria pagat “un preu excessiu” d’entre el 25% i el 500% “per la unitat de guant davant altres proveïdors”. En aquest cas, segons el PP, el Ministeri va avançar el 30% del primer dels contractes per valor d’1.669.200 euros i la companyia va incomplir el termini d’entrega, fet que va provocar que es resolgués el contracte, però “l’administració no ha recuperat els diners avançats”.

Pel que fa a Weihai Textile Group el PP també denuncia que es va pagar un preu excessiu per la unitat de bata, 16,7 euros, mentre que altres proveïdors les oferien a 0,3263 euros i 0,2783 euros.

Altres compres són l’adquisició de 144 dispositius de ventilació mecànica per part de la Secretaria d’Estat de Sanitat a Hyperin Grupo Empresarial per 3.310.000 euros; un servei de gestió de la imatge digital i la reputació online de la Seguretat Social a l’empresa Páginas Amarillas per 532.400 euros, i finalment uns avals a Industrias Plasticas Playbol S. L. Per 64.959,82 euros.

Segons l’entorn d’Ayuso, Hyperin Grupo Empresarial té com a objecte la fabricació de guix per a la construcció, i en aquest cas el Ministeri de Sanitat també va avançar l’import total del contracte per 3.310.556 euros, però “la companyia va incomplir el contracte i està pendent de reintegrar 1.801.481 euros”.

Pel que fa a Páginas Amarillas, el PP diu que està relacionada amb la vicepresidenta primera, Nádia Calviño, que és la dona del director de Márketing de l’empresa, i pel que fa a Playbol té relació amb els pares del president Pedro Sánchez, que el 2018 van vendre els actius, fons de comerç i maquinària de l’empresa Playbol S. A., de la que continuen com a administrador i apoderada, a Industrias Plásticas Playbol, que va subrogar els contractes laborals i que treballa a les naus de l’antiga empresa propietat dels pares i paga un lloguer de 156.000 euros.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut