Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La fiscalia demana cinc anys de presó per als quatre espanyolistes que van apallissar un jove el 17 d’octubre del 2019

Els fets van tenir lloc quan els ultres es van desplaçar de la plaça Artós caps als Jardinets de Gràcia a la caça d’independentistes

Agències 17/03/2021
Ultres a la plaça Artós amb banderes espanyoles, el 17 d'octubre del 2019.
La fiscalia demana cinc anys de presó per als quatre ultres majors d’edat que van apallissar un jove independentista en les manifestacions després de la sentència del Suprem sobre l’1-O. L’agressió, amb pals i tubs, es va produir a la confluència dels carrers Balmes i Rosselló el 17 d’octubre del 2019. Diversos grupets de manifestants d’ultradreta que s’havien manifestat prèviament a la plaça Artós van creuar després la ciutat per dirigir-se cap als Jardinets, on hi havia una concentració independentista. Anaven a la recerca d’independentistes per agredir-los. A mig camí van trobar-ne un i el van apallissar amb pals, tubs metàl·lics i pedres i banderes.

Els fets van tenir lloc després d’una concentració a la plaça Artós, on desenes de persones van fer salutacions nazis i van cantar el ‘Cara al sol’, mentre portaven banderes preconstitucionals, franquistes i supremacistes. També van encendre bengales i van intentar trencar el cordó policial que els separava d’una altra concentració de grups de signe contrari. Més tard, diferents grups d’ultres van marxar de la plaça Artós i es van adreçar cap als Jardinets de Gràcia. Pel camí van cridar salutacions feixistes i van agafar objectes contundents dels contenidors. Diversos vianants van fugir per temor a ser agredits. Segons la fiscalia, “els efectius d’ordre públic es van veure sobrepassats pels manifestants i fins i tot van arribar a tenir enfrontaments”.

Buscaven persones independentistes per agredir-les, amb caputxes, banderes, pals i barres de ferro. “Van anar per la ciutat sense cap tipus de control policial”, continua el ministeri públic. Un grup de deu, entre els quals hi ha els quatre processats i un menor que està en un altre procediment, van acabar agafant un jove de 23 anys i el van apallissar. Primer el van fer caure amb un tub metàl·lic i ja a terra el van agredir “despietadament” amb diferents objectes, puntades peus i cops de puny. Només van parar quan es van apropar altres persones a auxiliar-lo.

Dos dels processats, que van estar dos mesos en presó provisional, han estat implicats ja en altres incidents relacionats amb enfrontaments amb independentistes. Dos d’ells, a més, segueixen a les xarxes socials a grups d’ultradreta i neonazis. La víctima va trigar 50 dies a curar-se i té simptomatologia de trastorn per estrès posttraumàtic. A més dels cinc anys de presó, la fiscalia també demana que se’ls prohibeixin manifestar-se durant cinc anys més i que paguin al jove agredit una indemnització de 16.800 euros.