Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

La fiscalia de Sánchez no dubta en donar suport a Llarena per demanar al TJUE que no es negui a entregar Puigdemont

El ministeri públic no conté la ràbia en la seva aprovació del pròxim pas de Llarena i veu “necessari” trucar a la porta del TJUE

Redacció
Redacció 03/03/2021

La Fiscalia del Tribunal Supremo ha donat suport a la proposta del jutge instructor Pablo Llarena de plantejar una qüestió prejudicial al TJUE perquè precisi l’avanç de les euroordres emeses contra el president exiliat Carles Puigdemont, i els consellers exiliats Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, després que els jutges belgues es neguessin a extradir-lo.

En una providència el passat 25 de febrer, Llarena va proposar acudir al TJUE perquè aclarís les raons per les quals es pot demanar i denegar una euroordre a fi de “poder establir criteris estables que condueixin la decisió de mantenir, retirar o emetre noves ordres europees de detenció contra tots o alguns dels processats”.

El magistrat del Supremo va traslladar a les parts perquè indiquessin si estaven d’acord en plantejar la qüestió prejudicial i en quins termes. La fiscalia de Sánchez no ha trigat gens i ja ha contestat en un escrit facilitat per EuropaPress, on manifesta que no només veu “procedent” sinó inclús “necessari” trucar a la porta del TJUE. Aquests asseguren que la decisió del Tribunal d’Apel·lacions de Brussel·les “és completament arbitrària i suposa una violació del dret de la Unió regulador de l’ordre europea de detenció i entrega com a mecanisme de cooperació entre els estats membres, i una vulneració dels principis de reconeixement, confiança mútua i cooperació lleial que caracteritzen l’espai judicial europeu”.