Divendres, 26 de febrer de 2021 - Edició 946
La República

La fiscalia de Sánchez al servei de la monarquia demana al Supremo que no ampliï la querella contra Juan Carlos I

El ministeri públic diu que els querellants no han aportat cap indici nou i assegura que els fets relatats es van produir abans de l’abdicació del monarca

Avatar
Agències 28/01/2021
El rei emèrit fugat, Juan Carlos I

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat que no es reobri ni s’admeti l’ampliació de la querella contra el rei emèrit presentada per Izquierda Unida, el PCE i l’associació Fòrum d’Advocats d’Esquerres. La primera querella ja va ser inadmesa a tràmit l’abril del 2019 de forma inicial, inadmissió ratificada el juliol següent. Per això, la fiscalia diu que no es pot reobrir ni ampliar una causa que no es va arribar a obrir. L’Audiència Nacional va reobrir el juliol passat una causa relacionada amb l’emèrit però només pels fets imputables a altres persones. La peça va ser arxivada de nou l’octubre passat.

A més, assegura que els querellants no han aportat cap indici nou des d’aquell moment i qu epart dels fets relatats en l’ampliació de la querella es van produir abans de l’abdicació de Joan Carles I, i per tant estarien emparats en la inviolabilitat que la Constitució garanteix al cap d’estat. Altres fets relatats en l’escrit d’ampliació es basen en les indagacions fetes per la mateixa Fiscalia General de l’Estat i recollides als mitjans de comunicació. L’informe recorda que les diligències d’investigació de la fiscalia estan pendents de diverses diligències “decisives” per determinar si el rei emèrit va participar en alguns dels fets investigats i si aquests fets són delictius i perseguibles penalment. Si les diligències fan pensar al fiscal que hi ha indicis de delicte contra alguna persona, el ministeri públic demanarà als tribunals que obrin una causa judicial, assegura.