Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La fiscalia aliada amb els mossos presumptament lesionats mantenen la pena de presó per Roger Aguayo

|

- Publicitat -

La fiscalia i la defensa dels dos mossos lesionats en un tall a la C-25 durant el 21-F de 2019 han mantingut les penes de presó per a l’acusat en la darrera jornada del judici, celebrada aquest divendres a l’Audiència de Barcelona. La petició de la fiscalia és d’1 any de presó per a Roger Aguayo per un delicte d’atemptat a l’autoritat, mentre que els agents li demanen 4 anys de presó per atemptat a l’autoritat, desordres públics i una multa per dos delictes lleus de lesions. La fiscalia i l’advocada dels mossos creuen que ha quedat desacreditada “l’estratègia de la confusió” de la defensa d’Aguayo. Per la seva part, l’advocat de l’acusat ha reiterat que és innocent i ha demanat “valentia” al tribunal per dictar una sentencia absolutòria .

En el torn dels informes finals, la fiscalia ha definit el relat dels agents com a “sòlid, íntegre i seriós” i ha afirmat que “han aportat no només detalls que perjudiquen l’acusat sinó també d’altres que el poden beneficiar”. En aquest sentit ha posat de relleu que tots els agents van destacar “el canvi significatiu d’actitud de l’acusat quan va ser extret de la massa, que es va tornar pacífica i, fins i tot, va demanar perdó als agents”. També ha tingut en compte el relat “de caràcter detallat” dels mossos, tant pel que fa als fets com en la ubicació temporal i d’espai.

Publicitat

D’altra banda, la fiscal ha posat en dubte la “hipòtesi de la confusió” que, segons ella, ha volgut posar en evidència la defensa de l’acusat. Per ella, aquesta hipòtesi ha quedat “radicalment descartada” per la declaració dels dos agents ferits, ja que “van dir que no van perdre de vista l’acusat en cap moment perquè estava a la primera línia de la manifestació i van veure com es canviava de roba”. La fiscal no veu important que els agents diguessin en la seva declaració que l’acusat portava uns pantalons de color verdós, mentre que en realitat eren de color negre.

Per la seva part, l’advocada dels mossos creu que hi ha hagut “múltiples contradiccions” en els testimonis proposats per la defensa de l’acusat i creu que no ha quedat acreditada l’estratègia de “confusió” que s’ha volgut posar de manifest per part de l’advocat d’Aguayo. La lletrada ha dit que, després la declaració dels testimonis de la defensa i de les fotografies i vídeos visualitzats, “no es pot concloure si els testimonis van estar tota l’estona amb ell o bé se’n van separar”. Quant a la petició de presó pel delicte de desordres públics, la lletrada ha dit que l’acusat “en tot moment va provocar i va estar present en la interrupció de la circulació de forma conscient i voluntària”. També ha dit que va ser una actuació “en grup, protagonitzada per ell i multitud de persones”. Per concloure, la lletrada ha assegurat que “amb l’actuació d’Aguayo i l’acte violent que va protagonitzar, es va alterar la pau pública”.

Et pot interessar  La fiscalia arxiva la investigació pel suposat espionatge a l’ex fiscal superior Rodríguez Sol en l’’operació Catalunya’

Finalment, l’advocat de l’acusat ha demanat una sentència absolutòria a favor del seu client: “En Roger és innocent dels fets que se li imputen i ha mantingut la seva innocència fins al final, tot i la possibilitat d’una conformitat”, ha assegurat, tot afegint que “s’ha mantingut ferm i determinat en defensar que és innocent”. El lletrat s’ha defensat de les acusacions de la fiscalia i de l’advocada dels mossos en relació a l’estratègia de “confusió”. En aquest sentit, ha dit que la seva voluntat “no és la d’introduir confusió sinó elements de prova que permetin al tribunal dictar una sentència justa”.

També ha posat de relleu les “contradiccions” en què han entrat els agents i ha qüestionat la credibilitat de les seves declaracions. El lletrat ha recordat que un dels mossos que va declarar com a testimoni en la primera jornada del judici va admetre que una estona abans d’entrar a la sala de vistes havia estat mirant les fotografies amb la seva lletrada. Aquestes fotografies es van fer servir per situar la presència d’Aguayo i els policies a la carretera on va haver-hi els incidents. “És sorprenent que se’ls ensenyin les fotos abans i hem d’entendre que, si les va veure un agent, les devien veure tots de forma prèvia al judici”, ha apuntat.

Per tot plegat, el lletrat ha demanat “valentia” al tribunal perquè “apliqui els estàndards democràtics d’una societat de dret i que, en la sentència que dicti, defensi el lliure exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació que es van exercir aquell dia”. “En Roger va anar a la manifestació a exercir els seus drets fonamentals i a reclamar la llibertat dels presos”, ha reblat.

Aguayo defensa la seva innocència en el torn final de paraula

Roger Aguayo ha aprofitat el torn final de paraula per defensar la seva innocència i reclamar l’absolució. “Jo aquell dia vaig anar a exercir els meus drets de llibertat i protesta com a ciutadà en el marc d’una vaga general”, ha apuntat. Ha assegurat que hi havia molta gent de totes les edats i que, en el punt de la concentració on ell es trobava, “tothom es va comportar de forma pacífica i els únics agressius van ser els mossos”.

Creu que la seva detenció va ser “aleatòria” i ha denunciat que se l’acusa de delictes que no ha comès. “Jo no vaig agredir cap mosso i ho faré mai. Sóc una persona pacífica i de paraula i mai he escollit la via de la violència, ni aquell dia ni cap altre dels que he sortit a manifestar-me”, ha conclòs. També ha volgut posar de relleu que no ha acceptat cap pacte amb l’acusació, tal com li van proposar a l’inici del judici, i que ha arribat fins al final per “obtenir l’absolució”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut